130 Milyon Yıllık Bu Dinozor Fosilinin Rengi Neydi?

2
0
0
0
0
Araştırmacıların keşfettiği yeni bir yöntem ile fosillerin bir tüye sahip olup olmadıkları ve renkleri hakkında bilgi edinilebiliyor.

Birçok kişi için sadece Jurassic Park’tan ibaret olan dinozorlar, geçen yıllar boyunca ortaya çıkarılan fosiller ve bulgular neticesinde gerçekten dünyamız üzerinde yaşadıkları bilimsel olarak kanıtlanmıştı. Ancak bu dinozorların kemik yapılarından oluşturulan tahmini görünümlerinin yanı sıra gerçek manada nasıl bir yapıda oldukları, tüylere sahip olup olmadıkları ve renkleri hakkında net bir bilgi bulunamıyordu.

Ancak Çin’de bundan ortalama 130 milyon yıl önce geçen Jehol Biota olarak adlandırılan dönemde yaşadığı keşfedilen bir dinozor fosilinde yapılan araştırmalar ile dinozorların renk ve tüylere sahip olup olmadığı öğrenebilecek.

Confuciusornis olarak bilinen bu dinozorda bulunan tüy kalıntılarından alınabilen keratin ve melazomlar üzerinde yapılan kimyasal ve moleküler çalışmalar sonucunda dinozorların rengi ve tüy yapısının yanı sıra o dönem şartları hakkında da ipuçları verdiği bilgisi paylaşıldı.

Bahsetmiş olduğumuz ve ilk defa 2008 yılında keşfedilen "Konfüçyüs kuşu", muhtemelen bir karga boyutundaydı ve bilim adamlarının dişsiz bir tasarı olarak tanımladığı en eski fosilleşmiş yaratık olarak biliniyordu. Bu kuş ilk keşfedildiğinde, araştırmacılar neye benzeyebileceğinden emin olmadıklarını ve  Konfüçyüs’ün kamuflaj için kahverengi veya modern tropikal kuşlar gibi parlak renkte olabileceğini tahmin ettiklerini söylüyorlardı.

Ancak keratin ve melazom sayesinde bu kuşun koyu bir kahverengi ya da bu tonlarda oldukça koyu bir renge sahip olduğu ortaya çıkarılmış oldu.

2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0