14 Bin Yıllık Dünyanın En Eski Ekmek Tarifi Bulundu

25
5
4
2
0
Dünyanın en eski ekmek tarifi, Ürdün'de bulunan Siyah Çöl'de ortaya çıkarıldı. Buğday ve arpa ununu, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırdıktan sonra su ekleyerek pişirilen ekmeğin tarifi, yaklaşık 14.000 sene öncesine dayanıyor.

BBC'nin haberine göre, şimdiye değin en eski ekmeğe ilişkin bulguların Türkiye / Çatalhöyük'de olduğu ve bu ekmeğin tarihinin de 9.000 sene öncesine dayandığı sanılıyordu. Fakat Ürdün'de, Siyah Çöl'deki arkeolojik kazılardan elde edilen bulgular, ekmek tarifinin bu tarihten 5.000 yıl daha eski olduğunu ortaya koydu.

Her birinin içinde büyük bir daire biçiminde taş ocakların olduğu iki bina keşfeden araştırmacılar, her bir binada yanmış ekmek kırıntılarına rastladı.

Mikroskopla incelenen, 5,7 mm uzunluğunda, 4,4 mm genişliğinde ve 2,5 mm kalınlığındaki ekmek örneklerinde taşlama, eleme ve yoğrulma izleri saptandı.

Biçim olarak bazlamaya benziyor

Araştırmacılar, şimdiye dek keşfedilen dünyanın en eski ekmeğinin biçim olarak bazlamaya benzediğini dile getirdi. En eski ekmeği laboratuvar ortamında tekrar üretmeyi deneyen araştırmacılar, ekmeğin tadının günümüzde tüketilen çok tahıllı ekmeğe benzediğini kaydetti.

İngiltere'deki University College London'dan Prof. Dorian Fuller, "Bunun, farklı ürünlerin karıştırılmasıyla ortaya çıkan bir yiyecek olarak elimizdeki en eski kanıt olduğunu söyleyebiliriz. Bazlamaları var, ceylan kavurmaları var. Bunlar, o zamanlar yemeklerde kullandıkları şeyler" dedi.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/yasam/201807171034317269-dunyanin-en-eski-ekmek-tarifi/
25
5
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
25
5
4
2
0