Bir Bilim Dergisinin Milyonlarca Makalesinden Oluşturulan 3 Boyutlu Harita

12
4
3
1
0
150 yıldır yayın hayatına devam eden bilim dergisi Nature, büyüleyici bir çalışma ile 150. yayın yılını kutluyor. Mauro Martino isimli bilim insanı ve sanatçı, derginin 1900 yılından beri yayınladığı makaleleri kullanarak üç boyutlu bir harita ortaya çıkardı.

1869 yılında Londra’da kurulan disiplinlerarası bilim dergisi Nature, bu hafta 150. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Bütün bilimsel disiplinlerden orijinal makaleler yayınlama konusundaki tutumunu on yıllardır sürdüren Nature, 150 yıllık yayın hayatında 400.000’den fazla insana ulaşmayı başardı. Derginin 150. yıldönümü kutlamasına özel olarak, Northeastern Üniversitesi’nden bilim insanı, sanatçı ve uygulama profesörü Mauro Martino, derginin yayınladığı makaleleri birbirine bağlı bir ağ haline getiren bir veri görselleştirme çalışması gerçekleştirdi. 

Barabasi Laboratuvarı ve Nature editörleri ile iş birliği halinde yapılan projenin birden fazla amacı var. Bir taraftan derginin 150. yaşı bu şekilde kutlanırken, diğer taraftan Martino, makaleleri simgeleyen soyut görselleri bu yöntem ile etkileşimli bir araç haline getirmiş oldu. 

makalelerin disiplinler arası geçisi haritası

Videoda görülen her bir küre, Nature’ın 150 yıllık yayın hayatında yayınladığı her bir makaleyi ifade ediyor. Makaleler arasındaki bağlantı, makaleler üzerinden yapılan alıntılardan kuruluyor. Makaleleri simgeleyen kürelerin büyüklüğü, makaleye yapılan atıf ile değişiyor. Diğerlerinden daha fazla atıfta bulunulan makalenin küresi, diğer makalelerin küresinden daha büyük oluyor.

Nature dergisinin editörleri derginin kapağında da bir görseli kullanılan video hakkında bir açıklama yaptılar. Nature editörlerinin yaptığı açıklamada, “1900 yılından başlayarak, binlerce derginin makalelerini kapsayan bibliyometrik veri tabanına sahip Clarivate Analytics’in Bilim Ağı’nda(WoS) indekslenen on milyonlarca bilimsel makalenin verilerini kullanarak makalelerde nasıl alıntılar yapıldığını takip ediyoruz. Nature’da yayınlanan makalelere özellikle dikkat ediyoruz. Bizim görüşümüze göre bu görüntü, bilimsel çalışmanın zaman içerisinde disiplinlerin bir karışımı haline geldiğini ortaya koyuyor” dediler. 

Mauro Martino’nun ortaya çıkardığı, bilimsel yayınların disiplinler arasındaki ilişkisini gösteren videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz. 3 boyutlu haritanın detaylarına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.fastcompany.com/90427630/this-mesmerizing-image-charts-millions-of-scientific-studies-over-150-years
12
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
4
3
1
0