18 Yaşındaki Türkiye'nin En Küçük Nükleer Fizikçisi, Çernobil'e Gitti

84
10
4
2
1
18 yaşında geliştirdiği nükleer fizik reaktörü ile dikkatleri üzerine çeken Ateş Fettahoğlu, Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen bir etkinlik kapsamında Çernobil'i ziyaret etti. Projeyi geliştirme süresince yaşadıklarını anlatan genç, kendi reaktörünün yakıt olarak hidrojen kullandığını ve bu yakıtın, uranyuma göre hem daha güvenli hem de daha verimli olduğunu söyledi.

TED Ankara kolejinden mezun olarak bu yıl üniversite sınavlarına giren 18 yaşındaki Ateş Fettahoğlu isimli bir genç, geliştirdiği nükleer füzyon reaktörünü çalıştırmayı başardı. Başarısı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Ankara Üniversitesi Nükleer Bilim Enstitüsü tarafından onaylanan Fettahoğlu, Ankara Üniversitesi'nin düzenlediği bir etkinlik kapsamında Çernobil'e gitti. 25 bilim insanıyla birlikte Çernobil'e giden Fettahoğlu, hem reaktörü geliştirme sürecinde hem de Çernobil'de yaşadıklarını aktardı.

Proje süresince 18 yaşından küçük olan ve gerekli izinleri alamayan Fettahoğlu, Çernobil turu süresince Ukrayna basınının da ilgi odağıydı. Ukrayna'nın yerel basın mensupları, Fettahoğlu ile röportajlar yaparak gencin ürettiği reaktörü haberlerine konu ettiler.

nükleer füzyon

Nükleer füzyon reaktörünü okulunun teknoloji üretim merkezi olan TEDNOKENT'te geliştirdiğini söyleyen Fettahoğlu, projenin temelinde Einstein'ın E=mc² formülünün yattığını söyledi. 

Çernobil'de yaşanan felaketin nedeninin reaktörlerde kullanılan yakıttan (uranyum) kaynaklandığını söyleyen Fettahoğlu, son yıllarda yakıt olarak hidrojen kullanımının yaygınlaşmaya başladığını ve kendi nükleer füzyon reaktörünün de hidrojen kullandığını belirtti. Hidrojen'in kullanılmasının hem güvenli hem de daha verimli olduğunu söyleyen genç, geliştirdiği reaktörün nasıl çalıştığından da bahsetti.

Fettahoğlu, reaktörün içerisine koyduğu gazın, ısıtıldığı takdirde yoğunlaşmış ve sıcak bir plazmanın gözlemlendiğini ve bu sayede bir yıldız oluştuğunu söyledi. Nükleer bir tepkime için izin verilmediğini ifade eden genç, uzay ortamını bilgisayar ortamında simüle ettiğini açıkladı. Böylece yüksek sıcaklık ve düşük basınç elde ettiğini belirten Fettahoğlu, 50 yıl sonra bu şekilde çalışan reaktörlerin dünya genelinde yayılacağını ifade etti.

Çernobil'de yaşadıklarını da aktaran Fettahoğlu, kazanın üzerinden 30 yıl geçmiş olduğunu hatırlatarak, bölgedeki yaşamın yeni yeni güvenli olmaya başladığını ve reaktörden sadece 500 metre uzaklıkta yemek yediklerini, yaşadığı bu deneyimin çok farklı olduğunu ve orada bulunmanın insanda çok farklı bir etki yarattığını söyledi. 

Üniversite sınavında elektrik elektronik mühendisliği bölümünü tercih edeceğini söyleyen Fettahoğlu, nükleer bilimler üzerinde uzmanlaşmak istediğini söyledi.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/nukleer-fuzyon-reaktoru-tasarlayan-genc-turk-fizikci-cernobilde-41277474
84
10
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
84
10
4
2
1