1800’lü Yıllardan Kalma Beyin Yakan Optik İllüstrasyonlar

18
7
6
1
0
Fransız bilim yazarı Amédéé Guillemin’in yazdığı iki fizik kitabı, çağının çok ötesinde optik illüstrasyonlarla dolu.

Optik biliminin çeşitli özelliklerini inceleyen Fransız bilim insanı Amédéé Guillemin, 1868 yılında meşhur kitabı Les phenomenes de la physique (Fiziğin fenomenleri) ile dikkatleri çekti. 1882’de de Le Monde Physique (Fizik dünyası) adlı eseri kaleme aldı.

Bilim insanının eserlerinin büyük kısmı, Parisli matbaacı ve oymacı Rene Henri Diegon tarafından yapılan bu eserlerde, Diegon tarafından hazırlanmış illüstrasyonlar, aslında fizikçi J. Silbermann’ın çalışmalarına ve ışığın farklı ortamlarda nasıl hareket ettiğine dair gözlemlerine dayanıyor. 

Kitaplarda ayrıca ışığın sabun köpüğü gibi yapılarla nasıl etkileşime girdiği, ışığın nasıl dağıldığı gibi konularda açıklamalar içeriyor. Newton da bu sabun köpüklerinin etkileşimi üzerinde uzun çalışmalar yapmış, bu çalışmaları ışıkla ilgili teorilerine temel oluşturmuştu.

Renki baskının çok nadir olduğu ve baskı tekniklerinin günümüzle kıyaslanamayacak kadar ilkel olduğu dönemde yapılan çalışmaların canlı renkleri, kitabı hazırlayan kişilerin yeteneğine de hayran bırakıyor. Kitaplardan bazı illüstrasyonları aşağıda görebilirsiniz.

illüstrasyon

optik illüzyon

optik

ışığın kırılması

optik yanılsama

Kaynak : https://publicdomainreview.org/collections/optics-illustrations-from-the-physics-textbooks-of-amedee-guillemin-1868-1882/
18
7
6
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
7
6
1
0