2 Türk Bilim İnsanı İran Tarafından Verilen 'Mustafa Ödülü' Kazandı

26
9
5
3
0
İran tarafından 2 yılda bir bilim ve teknoloji alanında verilen Mustafa Ödülü, bu yıl da sahiplerine verildi. 2 Türk bilim insanı da Mustafa Ödülü’ne layık görüldü.

İslam dünyasının en önemli bilim ve teknoloji ödüllerinden olan Mustafa Ödülü, iki yılda bir sahiplerine takdim ediliyor. Mustafa Kurumu tarafından verilen ödüller, bu yıl da sahipleri ile buluştu. 

Bu yıl yaşam, tıp ve teknoloji alanında Mustafa Ödülü’ne Almanya’daki Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nde profesör olan Prof. Dr. Uğur Şahin ve İran’dan Dr. Ali Khadem Hosseini’ye verildi. 

Profesör Uğur Şahin, bir hastanın mutasyon profiline göre uyarlanmış mRNA bazlı aşıların geliştirilmesi ve klinik testi için kişiselleştirilmiş kanser immünoterapileri konusundaki çalışmalarından dolayı Mustafa Ödülü’ne layık görüldü. 

Mustafa Ödülü

Mustafa Ödülü’ne yeni eklenen “İslami ülkelerden bilim insanları için Mustafa Ödülü” kategorisini üç bilim insanı paylaştı. Koç ve Stanford Üniversitesi’nde görevli Prof. Ümran İnan, Royan Enstitüsü’nde profesör olan Hossein Baharvand ve Tahran Üniversitesi’nden öğretim üyesi Dr.Mohammad Abdolvahed, Mustafa Ödülü’nü paylaştılar. 

Mustafa Ödülü bilimsel komitesi başkanı Hassan Zohour, 2019 Mustafa Ödülü’nün çağrısının 52 ülkeden 202 akademik merkeze ve 512 bilim insanına gönderildiğini açıkladı. Çağrıya cevap veren bilim insanlarının 1649 çalışması jüri tarafından değerlendirildi. Jüri, 1649 çalışmadan 192 eseri belirlendi ve bu 192 çalışmadan 29 eser son tur için seçildi. Gönderilen çalışmalar, 200 üniversiteden yaklaşık 500 jüri üyesi değerlendirdi. 

Mustafa Ödülü etkinlikleri 9 Kasım’da gerçekleştirildi. Mustafa Ödül etkinliğine farklı ülkelerden 100’den fazla bilim insanı ve akademisyen katıldı. 9 Kasım’da gerçekleştirilen etkinlikte ödüller sahiplerine verildi. İran tarafından verilen Mustafa Ödülü’nde bir Mustafa Madalyası ve 500.000 dolar (2 milyon 890 bin lira) ödül sahiplerine veriliyor.

Kaynak : https://en.mehrnews.com/news/152059/2019-Mustafa-Prize-names-5-laureates-from-Iran-Turkey
26
9
5
3
0
Emoji İle Tepki Ver
26
9
5
3
0