Elon Musk Bunu Sevmedi: Binlerce Tesla Aracı Geri Çağırılacak

18
9
6
3
2
ABD Karayolları İdaresi, Tesla Inc’in pil kaynaklı yangınlarla sonuçlanabilecek olası bir hatayı farkettiğini ve bunu yazılım güncellemesi ile gidermeye çalıştığını belirtti. Bu kapsamda açılan davada 2000’den fazla Tesla araç geri çağrılabilir.

Otomatik park sensörleri ve patlayan bataryalarıyla bir süredir problem yaşayan Tesla hakkında ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) yeni bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Tesla’nın 2012-2019 yılları arasında üretilmiş Model S ve Model X araçlarındaki yazılım yükseltmesiyle ilgili bir dilekçe incelenecek ve Tesla’nın iddiaları değerlendirilecek.

NHTSA’nın dilekçesinde yer alan 2.000 araç, çarpışmayla ilgili olmayan yangınları tetikleyebilecek olası bir hatayı gidermek için mayıs ayında bir “pil yönetim” güncellemesi almıştı. Dilekçede yazılım güncellemesini alan araçların sürüş mesafesinin, şarj başına 40 km veya daha fazla azaltıldığı belirtiliyor.

Yazılım güncellemesinin ardından Tesla araçların menzili azalmıştı:

Tesla Soruşturma

Ağustos ayında Tesla araçların batarya performansları hakkında Reuters’e açıklamalarda bulunan Tesla, eski sayılabilecek Model S ve Model X araçların çok küçük bir yüzdesinin, pil ömrünü artırmak için tasarlanan bir yazılım güncellemesinin ardından maksimum şarj durumuna kadar şarj olmasına rağmen menzillerinde küçük de olsa bir düşüş yaşandığını belirtmişti.

Bu kapsamda NHTSA’nın soruşturmasında, bataryaların şarj kapasitesini ve daha yavaş şarj olmasını sağlayan diğer etkenlere yazılım kaynaklı bir sınırlama getirildiği iddia ediliyor. Tesla’yı iyice köşeye sıkıştırmak isteyen NHTSA’nın dava dosyası, son 6 yılda sebepsiz yere alev alan Tesla araçlarını da içeriyor.

Yaklaşık 2000 aracı etkileyen bu soruşturma haberinin ardından Tesla hisseleri, cuma günü %0,7’lik bir düşüş yaşayarak günü 231,43 dolardan kapattı. Tesla cephesi ise yöneltilen iddialara henüz cevap vermedi. İlerleyen günlerde şirketin bir açıklama yapması ve iddialara cevap vermesi bekleniyor.

Kaynak : https://www.reuters.com/article/us-autos-tesla-probe/u-s-agency-reviews-whether-2000-teslas-should-have-been-recalled-idUSKBN1WJ1SN
18
9
6
3
2
Emoji İle Tepki Ver
18
9
6
3
2