2016 İnternet Özgürlüğü Raporuna Göre Türkiye'de İnternet Özgürlüğü Yok!

0
0
0
0
0
Genellikle ülkemizde yaşanan internet sansürlerinin yayınlanan rapora göre dünyanın üçte ikisinde uygulandığı ortaya çıktı.

Özellikle geçtiğimiz günlerde olmak üzere ülkemizde sık sık hükümet tarafından güvenlik amaçlı ve provokasyona meyal vermeme adına uygulanan internet sansürleri son olarak internetin ülke genelinde engellenmesine kadar vardı. Her ne kadar hükümet tarafından “Halkın güvenliği için” vurgusu yapılıyor olsa da dünya genelinde bu tarz yaptırımlar “İnternette dolaşım özgürlüğü” bağlamında bir engel teşkil ediyor.

Genel olarak Çin'de, arap ülkelerinde, Kuzey Kore’de ve ülkemizde sık sık duyduğumuz bu internet engelleri ve sansürlerinin, yayınlanan bir rapora göre dünyanın üçte ikisine yayıldığı ortaya çıktı.

Freedom House tarafından yayınlanan rapora göre hükümetler tarafından belirli bir site, sayfa ya da direkt olarak internet bağlantısını engelleme şeklinde, kısacası herhangi bir sebeple internet özgürlüğüne engel olunması dünya genelinde uygulanıyor diyebiliriz.

Özellikle medya servisleri ve mesajlaşma uygulamarına uygulandığının altı çizilen bu sansürlemelerde en büyük sansürcü olarak Çin gösterilirken bu ülkeyi Suriye ve İran takip ediyor.

Raporun dikkat çektiği bir diğer detay ise dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp engeli. 2016 yılı içinde 12 ülke tarafından çeşitli sebeplerle WhatsApp’a sansür uygulanmış. Bu ülkelere örnek olarak ise Bahreyn, Bangladeş ve Etiyopya örneği verilmiş. Ancak buna 13. ülke olarak Türkiye’yi de ekleyebiliriz.

Sosyal medya tarafında bu yıl içinde 24 hükümet tarafından engel ya da kısıtlama getirilen sosyal medya erişiminde başı Türkiye çekerken, ülkemize eşlik eden ülkeler ise Uganda, Bangladeş, Kamboçya, Ekvador, Brezilya ve Libya olarak gösteriliyor.

Ülkelere verilen internet özgürlüğü değerlendirmesinde 2015 yılında Brezilya ve TürkiyeKısmen Özgür” ibaresinin 2016 yılında “Özgür Değil” olarak düşüldüğünün altını çizilen raporda ayrıca hükümet liderlerine yapılan photoshop çalışmalarından da bahsediliyor.

Bu konuda Mısır’da 22 yaşındaki bir öğrencinin Mısır Başkanı Abdel Fattah el-Sisi için yaptığı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapılan Gollum yakıştırması olayından yaşanan hapis cezalarına değiniliyor.

Sonuç olarak raporda defalarca Türkiye’den bahsediliyor olsa da dünyanın büyük bir bölümünde internet yasakları olduğu görülüyor. Bu yasakların özellikle Türkiye ve doğusunda uygulandığını da belirtmek gerek.

Raporla alakalı tüm detaylara buradaki bağlantıdan bakabilir, aşağıdaki uzun listeden 65 ülkenin internet özgürlüğü sıralamasına göz atabilirsiniz.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0