2016 Yılında Keşfedilen Gökyüzündeki Garip Işıkların Sırrı Çözüldü

10
2
2
1
0
2016 yılında keşfedilen ve Aurora olarak adlandırılan kutup ışıklarına benzeyen garip bu gök ışıklarının kaynağı belirlendi.

Kutup ışıkları ya da aurora adıyla bilinen atmosfer olaylarının nasıl ortaya çıktığını, hangi şartlar altında oluştuğunu biliyoruz. Bu ışıkları andıran ve STEVE adı verilen yeni bir gök ışığı türü, 2016 yılında keşfedildiğinden bu yana gizemini koruyordu. Bilim insanları bu yapının sırrını da çözdü.

Auroralardan farklı olara steveler daha alçak irtifada ortaya çıkıyorlar ve renkleri de daha farklı oluyor. Kutup ışıkları daha çok yeşil-turkuaz renklerde olurken bu ışıkların renkleri mor-kırmızı arasında değişiyor.

Bu fenomenin daha önce görüldüğü ancak resmi olarak keşfedilmediği başka vakalara ait uydu görüntüleri ve bilinen Steve vakalarına ait ölçümler kullanılarak Stevelerin sırrı ortaya çıkarıldı.

Normalde kutup ışıklarında yüklü parçacıklar yeryüzüne doğru çekilirken iyonosferde çarpışıyor ve kutup ışıklarını yaratıyorlar. Stevelerde ise durum daha farklı. Parçacık çökmesi olmaksızın parçacıkların ısındığı durumlarda ortaya çıkıyorlar ve atmosferin daha farklı seviyelerinde de oluşabiliyorlar.

Araştırmanın sonuçları Geophysical Review Letters dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://newatlas.com/steve-aurora-source/59460/
10
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
10
2
2
1
0