2018'de Keşfedilen Karanlık Maddesiz Galaksinin Gizemi Çözüldü

16
3
2
0
0
Popüler bilim dergisi Nature, geçtiğimiz yıl bir çalışma yayımladı. Bu çalışmada, bilim dünyasıyla paylaşılan karanlık maddesiz galaksinin varlığının keşfedilmesi sonrası bu galaksinin gizeminin çözülmesi için çalışmalara başlanmıştı. Bir grup IAC araştırmacısının bu ay yayımladıkları bir makaleye göre bilim dünyasında büyük merak uyandıran galaksinin gizemi nihayet çözüldü.

Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü IAC'den bir grup araştırmacı, 2018'de karanlık maddesiz galaksinin varlığının keşfedilmesi sonrasında başlattıkları çalışmalarında son aşamaya geldiler. Araştırmacıların tamamladıkları gözlemler sonucunda Royal Astronomical Society'nin aylık yayınlarında yayımlanan çalışmalarına göre NGC 1052–DF2 isimli galaksinin gizemi çözüldü.

Günümüzde geçerliliğini koruyan galaksilerin oluşumu teorisine göre karanlık maddenin olmadığı bir galaksinin olması, karanlık maddenin gazın çökmesine neden olarak yıldızların oluşmasında büyük rol oynaması sebebiyle mümkün görünmüyordu. Bu çerçevede bilim dünyasında büyük merak uyandıran keşifte galaksinin Dünya'dan 64 milyon ışık yılı uzakta olduğu belirtiliyordu.

Araştırmacıların kafası karışmıştı çünkü galaksinin mesafesine dayalı tüm parametreler çelişkili haldeydi. Nesnenin uzaklığını saptamak için beş adet farklı ve bağımsız metot kullanan araştırmacılar, tüm metotların tek bir sonuçta kesiştiğini keşfetti: Galaksi, önceki araştırmada söylenenden çok daha yakın bir konumda bulunuyordu.

Nature dergisinde yayımlanan önceki verilere göre galaksi, Dünya’dan 64 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyordu ancak yeni araştırmanın sonucunda galaksinin ortalama 42 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu tespit edildi.

IAC araştırmacılarının elde ettiği, galaksinin toplam kütlesinin daha önce tahmin edilenin neredeyse yarısı olduğu ve yıldızların galaksinin toplam kütlesinin dörtte birine karşılık geldiği sonuçları, aslında toplam kütlenin önemli bir bölümünün karanlık maddeden meydana geldiğini kanıtlamış oldu. Uzaktaki nesnelerin uzaklıklarını doğru olarak ölçmenin ne kadar önemli olduğunu gösteren çalışmanın tamamını buraya tıklayarak gidebileceğiniz siteden inceleyebilirsiniz.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-06-mystery-galaxy-dark.html
16
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
3
2
0
0