2019 Neden Karanlık Modun Yılı Oldu?

16
8
4
1
1
Son birkaç senedir karanlık mod gündemimize boylu boyunca girmişti. Bu yıl, Android 10’a karanlık mod gelmesinin ardından karanlık mod daha da fazla konuşulur hale geldi. Peki karanlık mod neden bu kadar popüler oldu?

2019, birkaç yıldır gündemimizde olan karanlık modun boylu boyunca hayatımıza girdiği yıl oldu. Daha önce macOS ve iOS’te görmeye alıştığımız karanlık mod 2019’la beraber Android kullanıcılarına da açıldı.

Android 10’a karanlık modun gelmesi ile beraber uygulamalarda kendi karanlık mod temaları için çalışmayı hızlandırdılar. Önceden bir karanlık moda sahip olan uygulamalar, modlarını geliştirirken; bu moda hiç sahip olmayan uygulamalar da hummalı bir çalışma başlattılar.

Şu ana kadar Twitter, Instagram, Gmail, Soundcloud gibi popüler uygulamalar karanlık mod temalarını yayınladılar. Facebook ve WhatsApp için ise geliştirmeler devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu uygulamaların da karanlık modlarının yayınlanmasını bekliyoruz. 2019’un sonuna yaklaştığımız şu günlerde popüler 92 uygulama, karanlık mod yayınladı.

Geliştiriciler neden üst üste karanlık mod yayınlamaya başladılar?

karanlık mod

Aslına bakarsanız bu trend, işletim sistemlerinin karanlık mod desteği sunmasıyla başladı. Sistem genelindeki karanlık modlar, kullanıcılarda bir alışkanlık oluşturdu ve uygulamalardan da karanlık mod sunması talep edildi. Popüler uygulamaların karanlık mod sunması, daha az popüler olan uygulamaların da bu desteği sunması gerekiyormuş izlenimi oluşturdu. Sonuç olarak da kullandığımız her uygulamadan karanlık mod seçeneği beklemeye başladık.

Karanlık modun bir de sağlık boyutu bulunuyor. Bir uygulamayı ya da telefonun kendisini karanlık modda kullandığımızda daha az ışığa maruz kalıyoruz. Bu da gözün yorulmasını engelliyor. Ayrıca daha az mavi ışığa maruz kalmak, uykusuzluk sorunlarının azalmasına yardımcı oluyor.

Karanlık mod ile kullanılan telefonların bataryaları da geçmişte olduğundan daha uzun kullanım süresi sunuyor. Google’ın yaptığı bir çalışma, karanlık mod ile kullanılan OLED ve AMOLED ekranların pil tüketimini yüzde 60 oranında azalttığını gösteriyor.

karanlık mod

Karanlık mod ile ilgili tartışılan konulardan bir tanesi de gözlük takıyorsanız veya astigmatınız varsa, karanlık modun göz yorgunluğunu artırıp artırmadığı.  Gözlük kullanan bazı kullanıcılar, karanlık modun kendilerinde baş ağrısı ve mide bulantısı yaptığını söylediler. 1980 tarihli bir araştırma, beyaz fonlu yazıların siyah fonlu olanlara göre yüzde 26 daha okunaklı olduğunu gösteriyor. Ancak bu çalışma tabii ki güncellenmesi gereken bir çalışma.

Karanlık mod her geçen gün telefon, bilgisayar ve tabletlerde daha sık bir şekilde insanların kullanımına sunuluyor. İşletim sistemleri kendi bünyelerinde karanlık modları kullanıma açtıkça ve uygulamalar kendi karanlık mod temalarını geliştirmeye devam ettiği sürece karanlık mod daha uzun bir süre hayatımızın bir parçası olacak gibi görünüyor. 

Kaynak : https://mashable.com/video/big-bone-room/
16
8
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
16
8
4
1
1