2020’de Mobil Teknoloji Dünyasında Yaşanacak Olan Gelişmeler

46
9
3
3
1
2019 yılının mobil teknoloji dünyasında mekanik ön kameralar gibi pek çok yenilik gördük. Peki, her yıl bir başka trendin ortaya çıktığı mobil teknoloji dünyasında 2020 yılının mobil trendleri neler olacak?

Gelişen teknoloji dünyasında yeni bir yıl, yeni bir akıllı telefon trendi anlamına geliyor. Geride bıraktığımız 2019 yılı bizlere mekanik selfie kameraları, ekrana gömülü parmak izi teknolojisi, çentik tasarımı ve üçlü kamera kurulumu trendlerini getirdi. Kulaklık girişleri de bu yıl içerisinde Samsung gibi devlerin de ana cihazlarından bu girişi çıkarmasıyla birlikte son nefesini verdi.

Peki, 2020 yılının bizlere getireceği mobil gelişmeler neler olacak? Bu noktada cihazların yazılım kısmında büyük bir atılım yaşanması bekleniyor. Özellikle 5G teknolojisinin yavaş yavaş hayatımıza girmesi ve yapay zekanın gelişimi, 2020 yılında da devam edecek. İşte 2020 yılında bizleri bekleyen mobil gelişmeler.

5G daha yaygın bir hâle gelecek:

5G

Qualcomm’un yeni Snapdragon 865 yonga setini piyasaya sürecek olması, 2020’nin amiral gemisi cihazlarında neler olacağına dair iyi bir fikir veriyor. 5G bağlantıları için Snapdragon X55 modemiyle eşleştirilen en yeni işlemci, bu sayede 7,5 Gbps hıza kadar destekleme sağlayabilecek. Ayrıca Benchmark testleri, SD 865’in selefinden yaklaşık %20 oranında daha iyi bir performansa sahip olduğunu da gösteriyor.

Elbette bu performans geliştirmelerinin tümü, kullanılan uygulamalara ve sahip olduğunuz ağa göre değişiklik gösterecektir. Ancak bu noktada telefon üreticilerinin de boş durmadığını ve hali hazırda Samsung ve OnePlus gibi devlerin, 5G destekli telefonlara sahip olduğunu belirtmek gerekir.

Sosyal medyada mental sağlık korunacak:

Sosyal medya

Teknolojinin iyi yanları kadar beraberinde getirdiği endişeler ve mental problemler de yok değil. Bu probleme bir çözüm olarak ilk somut adımları atan firmanın ise sosyal medya devi Instagram olduğunu söyleyebiliriz. Bildiğiniz gibi sosyal medya devi, sosyal medyayı daha zararsız bir ortam haline getirmeye çalışıyor ve bu konudaki ilk girişimlerini beğeni sayılarını gizleyerek gerçekleştirdi.

Bu konuda diğer şirketler de daha bilinçli hale geliyor ve bu trendin gelecek yıl daha fazla uygulama ve mobil cihazı etkilemesi bekleniyor.

Abonelik hizmetlerinin yükselişi devam edecek:

Apple Arcade

Netflix ve HBO gibi devlerin olduğu bir sektörde rekabet etmek imkânsız gibi görünüyor ancak geçtiğimiz ay piyasaya sürülen Apple TV+, dünya çapındaki üreticiler için yeni bir örnek oluşturdu. En rekabetçi şirketlerden olan Apple, bu konuda tüm Apple cihaz sahiplerine bir yıl boyunca ücretsiz hizmet vererek rekabet konusunda ne kadar iyi olduğunu da gözler önüne sermişti.

Benzer şekilde Apple Arcade, mobil oyunculara ücretsiz deneme süresinden sonra aylık 4,99 dolar/ay karşılığında özel ayrıcalıklar sunuyor. Bu çerçevede abonelik akış hizmetlerinin 2019 yılındaki yükselişinin, 2020 yılında da hız kazanarak devam etmesi bekleniyor.

Artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ:

Artırılmış gerçeklik

Instagram ve Snapchat’e kısa bir bakış atacak olursak, artırılmış gerçeklik teknolojisinin geldiği son noktayı görebiliriz. Artırılmış gerçeklik eşleştirme teknolojisini kullanarak birbirinden farklı yaratıcı ve eğlenceli filtreler oluşturmak, 2019 yılının en popüler trendlerinden biriydi. Bu trendin gelecek yıl da gelişerek devam etmesi, 2020’nin bize getireceği teknolojik gelişmeler arasında yerini alıyor.

Yapay zekaya gelecek olursak Qualcomm, yeni Snapdragon 865 işlemcisine güç verimliliğin nasıl daha iyi yönetileceğini öğretti. Ayrıca yeni işlemci SD 855’in yapay zekâ kapasitesini iki katına çıkardığı için daha etkili yapay zekâ kararlarında gereken verileri işlemede daha iyi bir performans ortaya konulacağı belirtiliyor.

Çift/katlanabilir ekranlı cihazlar ve yüksek ekran yenileme hızları:

Katlanabilir ekran

Samsung ve Motorola, katlanabilir ekranlı cihazları ile hatırı sayılır bir başarıya imza attılar. Bu firmaların hepsi OLED ekranları bükmeyi tercih etmediler ve bu noktada Microsoft; Microsoft Surface Duo ve Neo cihazlarında menteşe ile birbirine bağlanmış, neredeyse çerçevesiz iki ayrı ekrana sahip cihazlarını tanıttı.

Ekran yenileme hızları ise 2019’un sonlarına doğru yükselişe geçen bir mobil trend olarak dikkat çekiyor. Bu konuda OnePlus 7T Pro ve Google Pixel 4 gibi cihazlar, yüksek hızlarda ekran yenilemeyi cihazlarında sundular. Bu trende cevap veren Snapdragon 865 de Android uygulamaları için 144 Hz’e kadar ekran yenileme hızını destekleyecek.

2020’nin mobil teknoloji dünyasında gerçekleşmesini beklediğimiz en dikkat çekici yenilikler ve trendler listemizin burada sonuna geliyoruz. Sizce 2020’nin mobil dünyasında gerçekleşecek en büyük yenilik ne olacak? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.slashgear.com/mobile-trends-to-look-forward-to-in-2020-08602584/
46
9
3
3
1
Emoji İle Tepki Ver
46
9
3
3
1