2025'te Satışına Başlanacak Uçan Araba 'Aska', Pazartesi Tanıtılacak

22
11
6
2
2
NFT adlı şirket, 2025'te satışına başlanması planlanan konsept uçan araba Aska'yı pazartesi günü tanıtacak.

Startup şirketi NFT, iki yıldır üzerinde çalıştığı uçan araba konsepti Aska aracını pazartesi günkü İsrail konferansında tanıtacak. Şirket 2020 yılının ilk çeyreğinde testlere, 2025 yılında ise satışlara başlamayı planlıyor. Aska isimli araç, hem yollarda gitmek hem de havada uçmak için tasarlanmış çift amaçlı bir araç.

Japoncada uçan kuş anlamına gelen Aska ismi verilen araç, üç yolcunun seyahat edebileceği büyük bir SUV boyutlarında olacak. Aracın havalanması için geniş bir alana ihtiyacı olacak. Kanatlarını açıp dikey bir şekilde havalandıktan sonra yaklaşık 240 kilometre boyunca otonom bir şekilde uçabilecek. Aynı şekilde iniş için geniş bir alana ihtiyaç duyacak.

Uçan arabalar fikri oldukça eski tarihlerden beri insanlığın gündemini meşgul eden bir konu. Son zamanlarda insansız hava taşıtları ve drone'ların ticari kullanımlarının artmasıyla birlikte bu konuya yönelik düzenlemelerin yapılması, uçan arabalar gerçeğine sürekli daha fazla yaklaştığımızın bir göstergesi olabilir.

Next Future Transportation’ın kısaltılışı olan NFT, Aska’nın başlangıçta 200.000 dolara mal olacağını ve fiyatların zamanla 50.000 dolar gibi daha ulaşılabilir seviyelere geleceğini tahmin ediyor. Ancak daha büyük olasılıkla insanlar, bu araçları bir abonelik servisiyle veya bir kereye mahsus yolculuklar yoluyla kullanacak. Kullanıcıların, normal araç masrafları (yakıt, sigorta ve diğer giderler) için 200 dolar ile 300 dolar arası bir fiyatta aylık ödeme yapacakları düşünülüyor.

NFT Yönetim Kurulu Başkanı Guy Kaplinsky, “Zengin insanlara hitap eden bir şey oluşturmuyoruz. Herkesin karşılayabileceği bir hizmet sunmak için çalışıyoruz” dedi.

Aska’nın tasarımı:

Aska, uçuş moduna geçtiğinde 12 metre kanat açıklığına sahip olacak. Havalanmak için piste ihtiyacı bulunmayacak. Kanatların içine yerleştirilmiş fanlar, aracı dikey olarak itecek. Kalkıştan sonra arkaya bakan fanlar, aracı öne doğru itecek.

Kanatlar araca pek çok avantaj sağlayacak. Örneğin Aska, kanatları sayesinde yere kıvrılarak yavaş bir şekilde iniş yapabilecek. Bu iniş kabiliyeti, herhangi bir mekanik sorun sırasında gerçekleştirilecek acil inişlerde de fayda sağlayacak.

NFT, uçan araba konusunda yalnız değil. Pek çok şirket, otonom araçlar üretirken hem uçabilen hem de yollarda gidebilen araçlar için çalışmalar yürütüyor. Bunların arasında Google'ın kurucusu Larry Page tarafından finanse edilen Kitty Hawk, Çinli Ehang gibi şirketlerin yanında 2019’da satışlara başlamayı uman Terrafugia gibi şirketler bulunuyor.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/heres-aska-flying-car-that-could-whisk-you-to-work-in-2025/
22
11
6
2
2
Emoji İle Tepki Ver
22
11
6
2
2