21. Yüzyılın En Uzun Kanlı Ay Tutulması 27 Temmuz'da Gerçekleşecek

40
11
11
8
6
Muhteşem bir doğa olayı daha yaklaşıyor. 21. yüzyılın en uzun kanlı ay tutulması 27 Temmuz'da görsel bir şölen sunacak. Bu muhteşem olay tam 1 saat 43 dakika sürecek.

Uydumuz Ay, Dünya çevresindeki turunu yaklaşık 28 günde tamamlar. Bu neden ay tutulması temel olarak her ay bir kez gerçekleşir. Fakat Ay-Dünya-Güneş üçlüsünün pozisyonlarına göre ay tutulmaları farklı isimler alabilirler.

27 Temmuz’da gerçekleşecek Kanlı Ay Tutulması, 21. yüzyılın en uzun ‘Kanlı Ay Tutulması’ olacak. Bunun nedeni ise Ay’ın Dünya çevresindeki eliptik yörüngesinde Dünya’ya en uzak olduğu konumlardan birinde yer alacak olması.

Kanlı Ay Tutulması sırasında Dünya, Ay ile Güneş’in tam arasına girerek Ay’ın Dünya’nın gölgesinde kalmasına neden olur. Fakat dünya atmosferinde kırılan güneş ışınları, kırmızı-sarı-turuncu renklerde Ay’ın yüzeyine vurur. Bu nedenle Ay, kızıl bir renge bürünür.

27 Temmuz gecesi Ay, Dünya’dan ortalamanın üzerinde bir uzaklıkta olacağı için daha uzun süre gölgede kalacak. Bu nedenle de Kanlı Ay Tutulması’nın toplam uzunluğu 1 saat 43 dakikayı bularak 21. yüzyılın en uzun Kanlı Ay Tutulması olacak.

21. yüzyılın en uzun Kanlı Ay Tutulması’nı Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın bir kısmı canlı canlı gözlemleyebilecek.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/longest-total-lunar-eclipse-of-the-century-to-turn-the-moon-red-this-month/
40
11
11
8
6
Emoji İle Tepki Ver
40
11
11
8
6