3 Boyutlu Bagaj Tarama Sistemi, Türkiye'de İlk Kez İstanbul Havalimanı’na Getirildi

39
19
7
2
0
Yolcuları, bagajları ve bagaj içeriklerini 3 boyutlu olarak tarayan CT Tomografik Bagaj Tarama Sistemi, İstanbul Havalimanı’nda kullanılmaya başlandı. Cihaz Türkiye’de ilke defa kullanılıyor. Peki yasa dışı maddeleri anında tespit eden bu cihaz nasıl çalışıyor?

Dünyanın sayılı havalimanlarında kullanıldığı söylenen özel bir tarama cihazı, İstanbul Havalimanı’nda kullanılmaya başlandı. Özellikle uyuşturucu maddeler başta olmak üzere yasa dışı tüm maddeleri tespit edebilen CT Tomografik Bagaj Tarama Sistemi, kuryeler birer birer ifşa ediyor.  

Yasa dışı ticaretle mücadele kapsamında çalışmalarına devam eden Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle getirilen sistemin yanı sıra, Yutucu Tespit Cihazı adı verilen bir cihaz da yenilikler arasında bulunuyor. Gümrük muhafaza ekipleri tarafından denetim ve kontrollerde kullanılmaya başlanan sistemler, insan müdahalesini en aza indirgiyor. 

Hürriyet’in aktardığı bilgilere göre sistem, valizleri yerlerinden kıpırdatmadan 3 boyutlu olarak tarayabiliyor. Aynı zamanda valizin içi de bu tarama sırasında çok net şekilde görülebiliyor.

Sistemin insan vücudunu tarama süresi ise 7 saniye. Yasa dışı madde kaçakçılarının çoğunlukla yutma yoluyla sınırlardan geçirdikleri uyuşturucu maddeler, bu süre zarfı üzerinde anında kendilerini ele veriyorlar.  Sistem hakkında DHA’ya açıklamalarda bulunan Muhafaza Memuru Meral Alacapunar, “Cihazın en önemli özelliği bagajın konumunu değiştirmeden 3 boyutlu görüntü alabilmesidir. Özellikle tıpta kullanılan tomografi cihazı, nasıl insan damarının içini gösteriyorsa bu sistem de valizin içini tamamen göstermektedir" dedi.

İstanbul Havalimanı, yasa dışı ticaretin önlenmesi adına oldukça önemli bir nokta. Zira İstanbul’a başarılı bir şekilde giriş yapabilen kaçakçılar, Türkiye üzerinden çoğu yere ulaşabiliyor. Aynı ulaşım kolaylığı İstanbul’dan çıkabildikleri anlar için de geçerli.

39
19
7
2
0
Emoji İle Tepki Ver
39
19
7
2
0