30 Dakika İçinde Kendi Kendini İmha Eden Batarya!

0
0
0
0
0
Iowa Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, dizüstü bilgisayarlara 15 dakika boyunca güç veren, fakat 30 dakika içinde suda tamamen eriyen bir batarya geliştirdiler.

Iowa Eyalet Üniversitesi’nde görevli araştırmacı bir ekip, suda çözülebilen bir lityum iyon pil geliştirdi. Bir dizüstü bilgisayara 15 dakika boyunca güç verebilen bu batarya, 5 x 6 mm uzunluklarında ve 1 mm kalınlığında. İçinde poivinil alkol bazlı polimer bir katmanla birlikte anot ve katot tabanlı toplam 8 katmandan oluşan batarya, suya maruz kaldığında 30 dakika içerisinde çözülüyor. Araştırmacılara göre geliştirilen bu batarya, daha fazla güç gerektiren elektronik cihazlar adına önemli bir buluş.

Suyun altında eriyen bataryalar biraz eksiklik gibi gözükse de uzmanlar, bu erimenin medikal nakillerde, çevresel sensörlerde ve hatta casus ekipmanlarında düşmanın eline geçmeden yok edilebildiği için kullanışlı olduğuna inanıyorlar. Bu görüşten yola çıkarak suda eriyen bu bataryanın üretilmesinin stratejik bir anlam taşıdığını söyleyebiliriz.


 

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0