30 Yıldır ODTÜ'nün Elinde Olan Alan Adı Tahsis Yetkisi, Artık BTK'da

142
42
10
10
8
ODTÜ, Türkiye'de ilk kez interneti kullanan kurumdu. O günden bugüne kadar olan süreçte de alan adlarının tahsis yetkisi ODTÜ'nün elindeydi. 6 Mayıs tarihinden itibaren o yetki BTK'ya geçti.

Domain ya da Türkçe anlamıyla alan adlarının alınma yetkisi artık Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda. Türkiye'de interneti ilk kez kullanan ve o günden beri '.tr' uzantılarını veren ODTÜ, görevi BTK'ya bıraktı. Artık alan adlarını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verecek.

IP adreslerinin ve alan adlarının uluslararası olarak yöneten ve İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu'nun (ICANN) bir alt kuruluşu olan IANA'nın resmi internet sitesinde paylaşılan bilgilere göre, alan adlarının BTK tarafından verilmesine 6 Mayıs tarihinde resmi olarak başlandı. Böylece konuyla ilgili yetkili tek kurum BTK oldu. IANA'nın resmi internet sitesinde yayınlanan resmi bilgiler ise şu şekilde:

2018'in son çeyreğinde alınan verilerle BTK tarafından hazırlanan bir rapora göre, ülkemizde şu an 402.211 tane '.tr' uzantılı alan adı bulunuyordu. Bu alan adlarının tahsisinde alınan ücretler de bundan sonra BTK bünyesinde toplanacak. Bilindiği üzere eğer 'com.tr' ve 'net.tr' uzantılı alan adı alınmak istenirse 25 TL, 'gen.tr' ve 'org.tr' uzantılı alan adı alınmak istenirse ise 15 TL ödenmesi gerekiyor.

Bahsetmiş olduğumuz 402.211 alan adının oranları ise şu şekilde dağılım gösteriyor:

Kaynak : https://www.haberturk.com/tr-uzantili-alan-adi-almak-icin-artik-ona-basvurulacak-2456209-teknoloji#
142
42
10
10
8
Emoji İle Tepki Ver
142
42
10
10
8