300 Milyon Dolar Değerinde Bitcoin, Sadece 18 Kuruşa Transfer Edildi

18
5
3
1
0
Reddit forumlarında Bitcoin Blok Zinciri’nde neredeyse yok maliyete gerçekleşen bir işlemin listelenmesiyle yıkıldı. Kime ait olduğu bilinmeyen bir Bitcoin cüzdanından diğerine tam 48 bin 500 Bitcoin gönderildi. Bu tutar yaklaşık 300 milyon dolara denk gelirken, işlem ücreti olarak sadece 0.04 dolar kesildi.

Bitcoin ya diğer kripto para birimlerinin mantıklı birer seçenek olmalarını sağlayan önemli etmenlerden birisi de transfer ücretlerinin düşüklüğü. Çünkü aracı bir kurum ya da çalışanlar zinciri olmadığında masraflar son derece azalıyor. Mesela 300 dolar (1 milyon 371 bin TL) değerinde Bitcoin, 0.04 dolar yani sadece 18 kuruşa transfer edilebiliyor. 

Reddit’te ortaya çıkan bu rekor işlem ücreti vakası, finansal teknolojinin geldiği noktayı bizlere kanıtlıyor. Fiyat avantajının yanı sıra 300 milyon dolar gibi yüksek tutarlı miktarların geleneksel yollarla aktarılmaları, genelde 1 günlük gecikmeler yaratabiliyor. Kripto para transferlerinde ise beklemek ya da bürokrasiye takılmak yok. Paranın sahibi, göndereceği kişinin cüzdan hesabını bildiği müddetçe transferi tek başına yapabiliyor.

Bitcoin zincirini kullanarak yapılan para gönderimlerinin asgari maliyetini gözler önüne seren örnek olayda, geleneksel banka masraflarına kıyasla neredeyse bedava denebilecek bir ücret alınmış durumda. Geleneksel yöntemlerle bırakın 300 milyon transfer yapmayı, sizin bankanıza ait olmayan bir bankamatikten para çekimi yaptığınızda bile tutarına bile bakılmadan 5 ila 10 TL arası para çekiliyor. 300 milyon dolarlık işlem yapmak, bunu da 18 kuruşa gerçekleştirmek gerçekten de bazı şeylerin kanıtı niteliğinde.  

Peki bu transfer ücretleri neden böyle önemli?

Kripto paradan kripto paraya yapılan dönüşümlerde en çok tercih edilen ikili Bitcoin ve aylar önce aynı zincirden ayrılan Bitcoin Cash ikilisi. Yatırımcıların büyük çoğunluğu bu ikiliyi mevcut yasal mevzuatı olan paralarla yapılan dönüşümlerden daha avantajlı görüyorlar. Her yapılan yatırımda ya da çekimde, her para transferinde işin için fiziksel ve merkezi paralar girdiğinde oyunun rengi değişiyor. 

Kripto para işlemlerinde alınan ücretlerin tutarı işlemin yapıldığı ülke ve borsa hizmetine göre değişiklik gösteriyor. Yine de kripto paralarla yapılan transferler her ülke, her borsa, her cüzdan ve her borsa için daha avantajlı. Örneğin 2017 sonbaharında yapılan yaklaşık toplam  1 milyar dolarlık Bitcoin transferinden 15 dolarlık işlem ücreti alındı.

Bitcoin, yeni ekonomik düzenin ilk temsilcisi olarak belki eski günlerine geri dönemeyecek, ancak ekonominin ademi merkeziyetçi olduğu bir döneme giriş yapıyoruz.

Kaynak : https://ethereumworldnews.com/300-million-usd-bitcoin-btc-004-usd-fee/
18
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
5
3
1
0