3D Yazıcılarla Üretilmiş Esnek ve Yapay Kemikler Kırıkları Önleyip İyileştirecek

0
0
0
0
0
3D yazıcıların bilime olan katkısı son sürat devam ediyor.

Teknolojinin son zamanlarda hayatımıza kattığı en önemli şeylerden biri olan 3D yazıcılar harikalar yaratmaya devam ediyor. Özellikle tıp alından devrim niteliğinde şeylerin önünü açan 3D yazıcılar, bu şeylere bir yenisi daha ekledi; yapay kemikler.

Amerika, Illinois'de bulunan Northwestern Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi tarafından geliştirilen 3D yazıcı ile üretilmiş yapay kemikler, son derece esnek bir yapıya sahip. Yapay kemiklerin en büyük özelliği ise %90 oranında hidroksiapatitten oluşması (kemikte bulunan kalsiyum tuzu). 

Yapay kemiklerin ilk örneklerini 3D yazıcı kullanarak üreten ekip, kemiklerin sahip olduğu esneklik karşısında epey bir şaşırmışlar. Zira gerçek kemikler yerine kullanılabilecek olan bu kemiklerin sahip olduğu esneklik, kemik kırılması gibi bir durumun da oldukça düşük ihtimallere inmesi demek.

Araştırmayı yürüten ve yapay kemikleri üreten ekibin üyesi Ramille Shah, bu materyalin kol kırıklarından omurga kırıklarına kadar kemik rejenerasyonu gerektiren her durumda kullanılabileceğini söylemekte.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0