4.6 Milyar Sene Önce Güneş Sistemimizin Oluşması Esnasında Ortaya Çıkan Yıldız Tozu Kalıntıları Bulundu

21
4
0
0
0
Bilim insanları, gezegenlerin ve yıldızların oluşumuna dair önemli bilgiler verebileceği düşünülen 4.6 milyar yıllık toz kalıntıları buldu.

Bilim insanları, Güneş Sistemi'mizin oluşumu sırasında ortaya çıkan kuyruklu yıldızlarda muhafaza edilmiş 4.6 milyar yaşında toz parçacıkları keşfettiler. Bu yeni keşif bilim dünyasını oldukça heyecanlandırmış durumda, çünkü tozların incelenmesi sayesinde evrenin oluşumu ve yıldızlar ile gezegenlerin yapı taşlarına dair oldukça kritik bilgilerin elde edileceği düşünülüyor.

Bu güneş öncesi toz zerrelerinin hayatta kalan örneklerinin, dış güneş bulutsularında oluşan kuyruklu yıldızlar sayesinde korunduğu düşünülüyor. Aslında Güneş sisteminin başlangıcında oluşan ilk katılar tamamen şekilsiz silikat, karbon ve buzdan oluşuyordu. Ancak aynı dönemde meydana gemiş tüm maddeler, gezegenlerin oluşum süresinde tahrip oldu ve hatta tamamen yok oldu.

Hope Ishii isimli bilim insanı, Manoa'daki Hawai Üniversitesi'nin yürüttüğü çalışmalar kapsamında ekibiyle birlikte kuyruklu yıldızlar üzerinde bir inceleme gerçekleştirdi. Bu kuyruklu yıldızlar, gezegenlerin şiddetli yaratılışından kaçınan soğuk cisimler ve bu özellikleri, onları potansiyel bir araştırma ögesi haline getiriyor.

Kuyruklu yıldızlar güneşten uzaklaşıp dünyanın yörüngesine yaklaştıkça, bilim insanlarının şu an incelemeye devam ettikleri tozları ortaya çıkarttılar ve bu toz zerreleri de bizim için oldukça kritik bir inceleme konusu haline geldi.

Araştırmaya devam eden Ishii, elde ettikleri bu verilerin önemini “Bizim gözlemlerimiz, bu egzotik tozların; gezegenlerin ve yıldızların yapı taşlarını oluşturan güneş öncesi yıldız tozunu temsil ettiğini ortaya koyuyor'' diyerek açıkladı. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan makaleye göre bu yıldız tozları temelde metal ve sülfürlerle bezeli camsı parçacıklardan meydana geliyor.

Makalenin yayınlanmasından sonra konu hayli ilgi çekti ve verebileceği bilgilere dair tozlar üzerinde farklı incelemeler yapılıyor. Bilim insanları gelecekte çok daha iyi korunmuş örnekleri bularak incelemeyi planlıyorlar. Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilerin ise önümüzdeki dönemlerde paylaşılması bekleniyor.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5834673/Exotic-grains-left-birth-solar-4-6-billion-years-ago-discovered.html
21
4
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
21
4
0
0
0