4 Büyük Banka Birleşerek Yeni Bir Dijital Para Hazırlıyor

0
0
0
0
0
Başta İsviçre’nin en büyük bankası USB olmak üzere toplam 4 banka, yeni bir dijital para geliştirilmesi konusunda çalışmalara başladı.

Dijitalleşen dünyaya artık paralar da dahil olmaya başladı. İsviçre’nin en büyük bankası USB başta olmak üzere Deutsche Bank, Santander ve Bank of New York Mellon’ın olduğu toplam 4 banka, yeni bir dijital para geliştirme kararı aldıklarını açıkladı.

2018 yılının başlarından itibaren ticari olarak kullanıma açılması hedeflenen bu ve adına ‘blockchain’ denilen yeni dijital para, akıllı algoritmalar tarafından üretiliyor. 

Yalnız bu sistemin güvenlik konusundaki zaafiyetlerinin ortadan kaldırılması için bazı önlemler alınması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan 72 milyon dolar değerindeki Bitcoin’in çalınması, söz konusu parayla ilgili endişelerin şimdiden artmasına sebep oldu. Her ne kadar İskandinav ülkelerinin dijital ödeme sistemlerini hayata geçirme konusunda dünyaya öncülük ettikleri biliniyor olsa da sonuçta dijital ortamda gerçekleşen her olgunun ‘hacklenme’ olasılığı bulunuyor.

Nakit kullanımının neredeyse tamamen yasaklandığı Kuzey ülkelerinde nakit para kullanmaya devam edenler hakkında ceza faizi ya da ek ödeme gibi cezalar uygulanıyor. Örneğin elektrik veya su faturalarını dijital yerine nakit olarak ödemek isteyenler, fatura başına 8 € (ortalama 25 TL) işlem bedeli ödemek zorunda kalıyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0