400 Dolarlık Bordan 4 Milyon Dolar Değerinde Yakıt Enerjisi Üretildi!

1
1
0
0
0
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin savunma sanayinden bir firma ile birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında, 400 dolarlık bordan ton değeri 4 milyon doları bulan, %96 saflık düzeyinde elementer bor ürünü elde edildi.

Projeyi yürüten ekibin başkanlığını yapan Doç. Dr. Mükerrem Şahin, bor kullanılarak üretilen en değerli materyaller arasında ‘elementer bor’ olduğuna dikkat çekerek, projelerinin ilk etapta TÜBİTAK tarafından reddedilmesine rağmen yine de vazgeçmediklerini söyledi.

Yaptıkları çalışmalar sonucunda materyalin laboratuvar ve endüstriyel koşullarının tamamlandığını, hatta üretim aşamasına dahi geldiklerini söyleyen Doç. Dr. Şahin, bunun için yalnızca bazı prosedürlerin yerine getirilmesinin kaldığını belirtti.

Ülkemizde ilk kez sanayi ölçeğinde üretilen ürünün daha çok uzun menzilli füzelerin ve uzay roketlerinin yakıtına katkı sağlaması bekleniyor. Materyalin yüksek kapasiteyle üretilmesi için çalışmalara başladıklarını belirten Doç. Dr. Şahin,

"Normalde tonuna 300-400 dolar verdiğimiz borun buradaki ton değerleri 4-5 milyon dolardan başlar. Yani biz bu sayede ham olarak 300-400 dolara satabildiğimiz bor ürününü 4-5 milyon dolara satabilecek hale getirdik. Katma değer katarak Türkiye'nin satış ve ihracat potansiyelini artıracak bir ürün haline getirdik. Şimdi bunun daha büyük sanayi tesisini kurma amacındayız, yolumuza devam edeceğiz.

Şimdi teknolojik yeterlilik açısından önemli bir aşamada olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 96 saflıkta elde ettiğimiz ürün elimizde ama yüzde 99,5 saflığa çıkmak için de projemiz devam ediyor. O zaman daha yüksek katma değerler de ürünlere gidilecek" açıklamalarında bulundu.

1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0