5.300 Yıl Önce Yaşamış 'Buz Adam Ötzi'nin Sesi Nasıldı?

5
2
0
0
0
1991 yılında keşfedilen mumyasıyla 5.300 yıl önce yaşadığı fark edilen Buz Adam Ötzi, harfleri nasıl seslendirdiğine dair bilgilere ulaşıldı.

Binlerce yıldır dünyada var olan insanların, bundan binlerce yıl önce nasıl yaşadıklarına dair önemli kanıtlardan varsayımlar yapılmakta. Ancak tarihte belki de en eski bulunan insan olan Buz Adam Ötzi, 1991 yılında Avusturya-İtalya sınırındaki Ötztal Alpleri'nde keşfedilmişti. Oldukça iyi mumyalanmış olması sebebiyle günümüz bilimi ışığında önemli bulgular sağlayan Ötzi, antropologlar ve arkeologlar için Bakır Çağı Avrupa insanının yaşamı ve vücudu hakkında önemli bilgiler sunuyor.

Aynı zamanda bulgulara göre bir kavga ya da çatışma sırasında öldüğü, bu sırada 30-45 yaş arasında olduğu, yaklaşık 1.60 boyunda olduğu bilgileri bulunuyor. Ancak bir diğer efsane ile adı sık sık anılan Ötzi, şimdiye kadar kendi üzerinde araştırmalar yapan 7 bilim insanının ölmesiyle “lanetli” olarak da adlandırılıyor.

İşte bu arkadaşımızın birçok bilgisayarlı tomografi çekimleri sonrasında boğaz ve ses telleri yapısına göre sanal ortamda bir ses ortaya çıkarıldı. Böylece taa 5.300 yıl önce yaşayan bir kişinin nasıl konuştuğuna sesinin nasıl çıktığına dair bir bulgu ortaya atılmış oldu. Ancak bilim insanları bu sesin en yakın ses olduğuna, aradan geçen onca yıl sebebiyle mumyalandıktan sonra çok kritik verilerin kaybolmuş ya da yok olmuş olabileceği için orijinal sesi olmadığını da belirtiyorlar.

Aşağıdaki videodan da Ötzi’nin A, E, I, İ, O ve Ü seslerinin nasıl çıktığını gösteren bir video görebilirsiniz. 

5
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
0
0
0