5300 Yıl Önce Yaşamış Buz Adam Ötzi'nin En Son Yediği Yemekler Ortaya Çıktı

208
20
17
14
11
Bundan 5300 sene önce yaşamış olan Buz Adam Ötzi'nin son yiyecekleri: Keçi yağı, yabani geyik, buğday, eğreltiotu.

Araştırmacılar, 1991'de İtalya - Avusturya sınırındaki Ötztal Alpleri'nde bulunan Ötzi hakkında yeni bilgiler elde etmeye devam ediyor.

Bedeni buzulların altında donan Ötzi, dünyanın en eski ve en iyi korunan mumyalarından biri olarak tarihe geçti.

Bedeni üzerinde daha evvel yapılan araştırmalar, Ötzi'nin neler yemiş olabileceğine yönelik ipuçları vermişti. Fakat midesi üzerinde gerçekleştirilen son araştırmada, çok daha ayrıntılı bilgilere ulaşıldı.

Ötzi'nin son olarak yabani keçi yağı, kızıl geyik eti, einkorn ismi verilen eski bir buğday ve zehirli eğreltiotu yediği belirlendi.

Menüdeki yağ oranı %50. Yani günümüz perhizlerindeki %10'luk yağ oranının bir hayli üstünde. İtalya Bolzano'daki mumya araştırma ekibinden Dr. Frank Maixner, "Avlandığı yüksekliği göz önünde bulundurursak, bu biçimde bir enerji kaynağına gereksinim duyması normal" diyor ve ekliyor: "Bunu yapmanın en iyi yolu da yağ almak; yağ, zor şartlarda hayatta kalmak için gerekli enerjiyi sağlar."

Ötzi'nin yediklerine ilişkin daha önce detaylı bir çalışma yapılamamasının sebebi, mumyanın midesinin yeni bulunmuş olması.

- Bedeninin mumyalaşma biçimi sebebiyle, Ötzi'nin midesi olması gereken yerde değildi.

- Ötzi'nin midesinde ayrıntılı bir inceleme yapan bilim insanları; midedeki yağın süt ürünlerinden değil, Alplerde yaşayan dağ keçisinden geldiğini tespit etti.

Dr. Maixner, "Ötzi'nin diyeti iyi dengelenmiş karbonhidrat, protein ve yağlardan oluşuyor. Sindirdiği yüksek yağ oranı şaşkınlık verici" diye açıklıyor.

- Ama bu diyetin Ötzi'nin vücuduna zarar verdiği de ortaya çıktı. Ötzi'nin kimi atardamarlarında tıkanma olduğu saptandı.

- Bedeninde yara izleri olan Ötzi'nin bir savaşta öldüğü sanılıyor.

Ötzi'nin, midesinde bulunan eğreltiotunu, bitkisel ilaç olarak kullanılıyor olabileceği düşünülüyor.

- Bir başka ihtimal ise, Ötzi'nin yemeğini eğreltiotu yapraklarına sarıp yiyor olabileceği.

- Buz adam Ötzi'nin yabani eti çiğ veya kurutulmuş şekilde yediği tahmin ediliyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-44803805
208
20
17
14
11
Emoji İle Tepki Ver
208
20
17
14
11