5G Hakkında Bilmeniz Gereken 5 İlginç Bilgi!

0
0
0
0
0
Gelecek nesil iletişim teknolojisi 5G hakkında konuşmak için sizce erken mi? Yapılan çalışmalar pek öyle söylemiyor. Gelin 5G teknolojisine birlikte göz atalım...

Henüz 4.5G’ye alışamamışken 5G de nereden çıktı diyenleriniz olabilir ama bu konudaki çalışmalar çoktan başladı. Belki hemen yarın değil ama yakın bir gelecekte 5G kavramı da günlük yaşantımıza girecek. Bu nedenle, yeni nesil iletişim teknolojisine biraz daha yakından bakıp ne var ne yok bilmenin faydalı olacağını düşündük. Bu nedenle 5G hakkındaki eldeki verileri bir araya getirdik.

İsterseniz vakit kaybetmeden 5G teknolojisine hızlıca bir göz atalım ve bize neler sunacak sorusunun yanıtını arayalım… İşte 5 ilginç bilgi ile 5G teknolojisi…

5G Nedir ve Ne Kadar Hızlı Olacak?

Birçok teknoloji ve telekomünikasyon şirketinin üzerinde çalıştığı gelecek nesil iletişim teknoloji olacak 5G için henüz üzerinde uzlaşılmış bir standart ya da isim ne yazık ki yok. Şirketler bazen ortaklaşa bazen de birbirinden bağımsız çalışmalarını sürdürüyor ancak üzerinde uzlaşılmış bir standart henüz bulunmuyor.

Hız konusunda ise teorik olarak hedeflenen hızlar mevcut hem de yapılan bazı denemelerin sonuçları bulunuyor. 5G teknolojisi potansiyel olarak mevcut 4G bağlantıdan 40 kata kadar hızlı bağlantı sunabilir. Samsung’un 2014 yılı denemelerinde sabit konumda saniyede 940 Mb’a kadar ulaşılmış durumda. Hedef ise 1 milisaniye gecikme ile 20Gbps’e ulaşabilmek.

5G’nin Ardında Hangi Şirketler var?

5G’de ortak bir konsorsiyumun çalışması kadar şirketlerin bağımsız çalışmaları d ön plana çıkıyor.  BT, Nokia, Ericsson, Samsung ve Huawei şirketleri yeni nesil iletişim teknolojileri üzerine çalışmalar sürdürüyor.

5G’nin Olayı da Sadece Hız Mı? Var mı başka bir şeyler?

5G’nin olayı da hız ancak artık hız artışı “daha hızlı müzik indirme”, “daha hızlı film izleme” gibi özelliklerle açıklanacak boyutun çok çok üstünde. Yani “daha hızlı” bir şeyler indirmekten çok akıllı arabalara, akıllı şehirlere, şehir otomasyon sistemlerine yetecek kadar yüksek bir hızdan söz ediyoruz. 5G’nin olayı da tabii ki hız ama büyük teknolojik dönüşümler yaratmaya yetecek kadar yüksek bir hız. Kilometre karede milyonlarca bağlantıya olanak sağlayan bir teknolojiden söz ediyoruz, artık burada HD film indirmekten mi yoksa akıllı şehirlerden mi söz etmemiz gerekir?

5G ile Sanal Gerçeklik Çağı

5G’nin etkileyebileceği alanlardan biri de sanal gerçeklik… Sanal gerçeklik tabanlı oyunlar ve uygulamalar geniş banta ve hızlı dataya ihtiyaç duyuyor. 5G’nin sağlayacağı avantajlar sanal gerçekliğin daha da yaygınlaşmasına ve hayatın içinde yer almasına neden olabilir.

5G Ne Zaman Gelecek?

Yeni Nesil Mobil Ağlar Birliği’nin planlamalarına göre 5G teknolojisi 2020 yılından önce kullanıma sunulacak. 5G’ye en erken geçmesi planlanan ülkelerden birinin Güney Kore olması bekleniyor. 2017 - 2018 yılları arasında denemelerine başlanacak 5G’nin 2020 yılında uluslararası kuruluşalar tarafından standartlarının tanımlanması bekleniyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0