5G'nin İnsan Sağlığına Etkisi Tartışma Konusu Oldu

20
8
3
2
1
Orta vadede hayatımıza tamamen entegre olması beklenen 5G'nin insan sağlığına oldukça zararlı olabileceği haberleri bulunuyor.

Yeni nesil mobil ağ olan 5G’nin yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlıyor. İlk önce 5G ağlarını destekleyecek telefonlar çıktı, şimdi de dünyanın birçok yerinde 5G altyapıları konuşuluyor. Tabii bu yeni nesil ağ ile birlikte kafalarda farklı sorular da oluştu ve 5G’ye sahip telefonların sağlığa zararlı olup olmadığı tartışma konusu oldu. Deutsche Welle de 5G’nin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili bir derleme yayınladı.

5G’yi farklı yapan şey ne?

5G’nin öne çıktığı önemli alanlardan bir tanesi tabii ki de hız. Bu yenil nesil mobil iletişim ağı saniyede 10 Gbit hızında kablosuz veri aktarılmasını sağlayabiliyor. 5G’nin, 3G’den 10 kat daha hızlı olan 4G’den 1000 kat daha hızlı olması bekleniyor ve 28 ile 100 GHz arasındaki frekanslarda çalışıyor.

5G’nin altyapı tarafında zorlayacak olan kısmı ise çok uzak mesafelere ulaşamayan milimetrik dalgaları. Yeni nesil sisteminin verimli olabilmesi için 150 metre aralıklarla güçlendirici antenler kullanılması gerekiyor. Bu antenler de sokak tabelalarına, sokak ışıklarına ve hatta posta kutularına konumlandırılabilir.

Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletlere uyarı

Birçok farklı ülkeden yaklaşık 250 bilim insanı, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) endişelerini içeren bir dilekçe gönderdi. Bilim insanları gönderdikleri dilekçede “radyo ve telsiz telefonların (2G, 3G ve 4G şebekeleri) ve yayın antenlerinin, ürettikleri elektromanyetik alan (EMF) radyo dalgaları nedeniyle kanser riski oluşturduğunu” dile getirdi.

Bilim insanlarının endişeleri arasında artan kanser riski, hücresel stres, genetik hasarlar, üreme sistemlerinin yapısal ve işlevsel değişiklikleri, nörolojik bozukluklar ve insanların genel refahı üzerine etkiler bulunuyor. Bilim insanları ayrıca bu zararların sadece insanlarla da sınırlı olmadığını söyledi.

Ayrıca 2G, 3G ve 4G gibi ağlar üzerinde yapılan çalışmalarda da bu ağların insanlar üzerinde çeşitli hasarlara sebep olduğu gözlemlendi.

Kanser olan fareler

Almanya’nın Aachen Üniversitesi Elektromanyetik Çevre Uyumluluğu Araştırma Merkezi’nde görev alan Sarah Drießen, farelerin güçlü radyo frekanslarıyla kanser olabileceğini gösteren çalışmayı örnek gösteriyor.

Fareler üzerinde yapılan testlerde beyin, kalp ve testisler dahil olmak üzere sinir sistemlerinde değişimler yaşandığı ayrıca hücre ölümlerinin gerçekleştiği gözlemlendi. Ancak DSÖ’nün yaptığı Uluslararası EMF Projesi kapsamında elektromanyetik alanlardan kaynaklanan önemli bir halk sağlı riskinin bulunmadığı da ortaya konuluyor.

Radyasyonu minimuma indirmek

Almanya Federal Radyasyondan Korunma Ofisi (BfS) 5G ile ilgili olarak “Özellikle artan veri aktarım hacimleri dikkate alındığında, insanların telefonda konuşur ve internette gezinirken maruz kaldıkları radyasyon minimum seviyede tutulmalıdır” diyor.

BfS yetkilileri radyasyondan korunmak için cep telefonundan yapılan görüşmelerin oldukça kısa tutulması gerektiğini ve eğer ki sinyal zayıfsa telefon görüşmemesi yapılmaması gerektiğini aktarıyor. Ayrıca telefon konuşmalarında kulaklık kullanımının kafada oluşabilecek hasarı engellediğini de dile getiriyor.

BfS, 5G ile radyasyon arasındaki bağlantı konusunda ise henüz erken olduğunu ve bu teknolojinin böyle bir sonuca varmak için çok yeni olduğunu söylüyor.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/bilim/201904011038556860-5g-insan-sagligina-zararli-mi/
20
8
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
20
8
3
2
1