5G Teknolojisi Hava Durumu Ölçümlerini Olumsuz Etkileyebilir

35
3
2
2
2
Yeni iletişim teknolojisi 5G'nin bazı olumsuz yan etkileri olabileceği keşfedildi.

Görmeye hiç mi hiç alışkın olmadığımız internet hızlarını mobil cihazlarımızda çok ama çok düşük gecikmelerle sunmayı amaçlayan 5G bağlantı teknolojisi, meteorologların işini zorlaştırıyor. Atmosferdeki su buharının ölçümünü yapan uydular ile benzer frekansları kullanan 5G, ilerleyen dönemlerde yanlış ölçümlerin yapılmasıyla büyük sorunlara yol açabilir.

Gökbilimciler, meteorologlar ve diğer bilim insanları kullandıkları spektrumları diğer kişilerle paylaşmak için uzun çabalar sarf ettiler. Bazı durumlarda ise olası çakışmaları önlemek için farklı frekanslara bile kaydılar. Ne var ki 5G teknolojisi hiç de beklemedikleri bir yerden onları vurdu.

Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi'nde meteorolog olan Stephen English "İlk kez frekanslarımıza karşı bir şeyi tehdit görüyoruz. Bunlardan arasında ne olursa olsun savunmamız gerekenler dahi var" ifadelerini kullandı. Bu doğrultuda hava durumu tahminlerinin sürdürülebilmesi ve daha büyük sorunlarının oluşmaması için yeni çözümlerin üretilmesi gerekiyor.

5G destekli bir baz istasyonunun yaydığı frekans, su buharı ile neredeyse aynı olarak algılanıyor. Çalışmada görevli bir diğer isim ise “Bu sinyalin tamamen doğal olmadığını bilemeyiz” diyor. Meteorologlar, ilerleyen günlerde konuyla ilgili görüşmelere devam edecek.

Kaynak : https://boingboing.net/2019/04/29/5g-wireless-may-mess-up-weathe.html
35
3
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
35
3
2
2
2