6 Maddede İyi Bir Logonun Size Kazandıracakları

1
0
0
0
0

Pek çok teknoloji ve sanayi devinin sürekli logolarını güncellediğine tanık oluyoruz. Örneğin Microsoft ve Google'ın, kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına başvurdukları yeni tasarım tarzlarının uzantısı olarak logolarını da günümüze ve geleceğe uyarladıklarını biliyoruz. Aşağıdaki görselde Microsoft logosunun yıllara göre değişimini (1987’deki logo ile güzel anıları olanlar, yalnız değilsiniz) görebilirsiniz.

Peki firmalar niçin bir logoya ihtiyaç duyar, logoların şirketlere faydaları nelerdir?
 
1.Daha “kurumsal” ve “profesyonel” bir imaja sahip olursunuz.

Genel tüketici davranışı kaliteli firmaları tercih etmek üzerinedir. Pek çoğumuz profesyonel görünümlü bir logo kullanan A markasını, amatörce hazırlanmış bir logoya sahip –ciddiyetsiz bir görüntü veren B markasından daha pozitif bir biçimde konumlandırırız. İsminizin banal bir font’ta uyumsuz renkler ile yazımından oluşan bir logonuz varsa, ne yazık ki pek çok yerel firmamızda bu mevcuttur, tüketici algısı açısından dezavantajlı bir konumda olduğunuz açıktır.

2.Yatırım alma veya satış şansınız artmış olur.

Potansiyel yatırımcılara daha “tam” bir şirket kimliği sunarsınız.  Sosyal medyada kullanılabilecek grafikler, bir logo ve çeşitli pazarlama materyalleri (broşür ve afiş taslakları) sizin işinizi kolaylaştırdığı gibi yatırımcıları da cezbedecektir. Örneğin, müzik konulu bir projeniz varsa ve yatırım arıyorsanız, GoSpaces.com gibi bir siteden iki dakikadan kısa sürede üretebileceğiniz aşağıdaki gibi bir logonun varlığı şansınızı oldukça artıracaktır.


 
3.Daha fazla müşteriye ulaşırsınız.

İyi bir logonun kazandırdığı kurumsal imaj, sizi kalite arayan müşterilerin düşünsel kriterleri ile elediği firmalardan olmaktan kurtarır. “Değerlendirilebilecek” bir şirket olarak, müşteriyi kazanmak adına şansınızı kaybetmemiş olursunuz.

4.Güvenilir bir görünüm kazanırsınız.

Logonuz, işinize yaptığınız gözle görülebilir bir yatırımdır. Bir firma işine yatırım yapıyorsa işini kaliteli yapmış, güven kazanmış, gelir elde etmiş ve bu parayı da daha fazla müşteri bulabilmek için yine işine yatırmıştır. İşini daha iyi yapmak isteyen, logosuna dahi yatırım yapan bir firma kalite konusunda olumlu sinyaller gönderiyor olsa gerek.

5. Akılda kalıcı olursunuz.

Sadece logosundan dolayı aklımızda kalan bazı firmalar vardır. Daha önce müşterisi olmasak da bu şirketlerin logoları bir şekilde aklımıza girmiş olur. Mesela, mahalle berberlerinin vazgeçilmezi Arko traş sabunu ve hafızalara kazınmış logosu bunun ülkemizdeki en güzel örneklerindendir.

6. Şirketinizin adını ve hizmet odağını açıklama şansına sahip olursunuz.

Firmanızın ismi az bilinen bir kelime veya bir kısaltma içeriyorsa logonuz bu konuda kitleleri bilgilendirmek adına size iyi bir fırsat sunar. Bunun yanında, hedef müşteri kitleniz ve temel hizmetleriniz gibi konularda da logonuz vasıtasıyla mesaj vermeniz mümkün.

Mesela, Ziraat Bankası’nın logosunda kırmızı bir başak göze çarpmakta. Dikkatli bakıldığında ise bu sembolün sol üst kısmındaki “T” ve sağ üst kısmındaki “C” ile birlikte T.C. ibaresinin gizlenmiş olduğunu görebilirsiniz. Diğer yandan sol altta “Z” harfi ve sağ altta “B” dikkat çekmekte. Bunlar ise Ziraat Bankası’nın baş harflerinden oluşmakta.

Nasıl kendi logonuza sahip olabilirsiniz?

Kendi logonuzu tasarlamak veya tasarlatmak için farklı maliyetlerde çeşitli seçeneklere sahipsiniz. Bir grafik tasarımcı işe alabilir veya freelance siteler üzerinden proje bazlı olarak bu işi yapabilecek kişilere ulaşabilirsiniz. Bu seçeneğin maliyeti yüksek olmakla beraber esnekliği de aynı orantıda fazladır. Ücretsiz bir alternatif olarak GoSpaces gibi bir online logo yapma programı kullanarak kolay ve hızlı bir şekilde logonuzu oluşturabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Daha sonrasında logonuzu sosyal medya, kartvizit veya broşürlerinizde herhangi bir ücret ödemeden kullanabilirsiniz. Bu konuda özellikle dikkatli olmakta fayda var zira bazı online logo tasarım sitelerinin kullanıcı sözleşmelerinde bunu engelleyen maddeler bulunabiliyor. Farklı bir seçenek ise AAA Logo Maker gibi bir logo tasarlama programı kullanmak olabilir. Bu programları kullanmanın yarattığı esneklik önemli bir faktör olsa da yazılımı öğrenme süresi ve bu alandaki yazılımların genellikle ücretli olması bir dezavantaj oluşturmakta. Farklı alternatifler ve farklı bütçeler ekseninde iyi bir logoya sahip olmak için izlenecek yollar değişken olabilir ancak kesin bir şey varsa o da iyi tasarlanmış bir logoya sahip olmanın bir firma için oldukça faydalı olduğu.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0