600 Yıl Önce Yazılan ve Sırrı Hala Çözülemeyen Gizemli Kitap

0
0
0
0
0
600 Yıl Önce Yazılan ve Sırrı Hala Çözülemeyen Gizemli Kitap
Yaklaşık 600 yıl önce yazıldığı tahmin edilen ve bilinmeyen bir yazıyla yazılan Voynich el yazması, bir umut çözülebilir umuduyla bir İspanyol yayınevi tarafından satışa sunulacak.

İspanyol Siloé Yayınevi, 10 yıllık çalışmanın ardından bilinmeyen bir yazıyla yazılan ve anlamı hala çözülemeyen gizemli bir kitabın (Voynich el yazması) birebir kopyasını hazırladı. Orijinalinin Yale Üniversitesi’nde korunduğu bu kitabın yayınevi tarafından 1.5 yıl içerisinde 898 nüshasını hazırlamayı planlıyor.

Kitap hakkında "Bu kitap gizemli bir auraya sahip. İlk kez gördüğünüzde hissettiklerinizi anlatmak neredeyse mümkün değil" şeklinde bir açıklama yapan yayınevinin müdürü Juan José García, okuyucularda benzer etkiler yaratması için nüshaları, kitabın orijinal parşömenine benzeyen hamurla hazırlamayı planladıklarını belirtiyor. 7-8 bin Euro’dan (ortalama 25 bin TL) satışa çıkarılması beklenen kitabın daha şimdiden 300’e yakın sipariş aldığı söyleniyor.

Bulunduğu zamandan bu yana dilbilimciler, kriptologlar, tarihçiler ve bilim insanlarının yoğun ilgisini gören Voynich el yazmasının 1404 - 1438 yılları arasında yazıldığı tahmin ediliyor. Adını 1912 yılında varlığını ortaya çıkartan Wilfrid M. Voynich’ten alan el yazmasında çok sayıda bitki, nü kadın ve yıldız çizimleri yer alıyor.

Kitapla ilgili bu zamana kadar birçok teori ortaya atılmış. Şimdiye kadar çözülememiş olması sebebiyle hakkında farklı senaryolar üretilen kitabın uzaylılar tarafından yazılmış ya da tamamen hayal ürünü olabileceği belirtiliyor. İçeriği ile ilgili de farklı görüşlerin yer aldığı kitap için kimileri şifalı bitkilerin hikayesini kimileri de sonsuz yaşamın sırrını sakladığını iddia ediyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0