7 Yaşındaki Dolar Milyoneri YouTuber’ın Başı, Aldatıcı İçeriklerle Dertte

22
7
5
0
0
Geçtiğimiz yıl 22 milyon dolar kazanarak YouTube'un en çok kazanan kanalı olan ve 7 yaşındaki bir çocuk tarafından oyuncaklar tanıtılan Ryan ToysReview kanalı hakkında ABD Federal Ticaret Komisyonu'na bir şikayet dilekçesi yazıldı. Dilekçe, tanıtılan oyuncakların sponsorluklar karşılığında reklam malzemesi olduğunu savunuyor.

İnternet, akıllı telefon ve tablet gibi ürünlerin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya platformlarına olan ilgi iyiden iyiye yükseldi. Hatta işin geldiği son noktadaysa pek çok kişi, sosyal medya üzerinden para kazanmaya başlamış durumda ve bu mecralardan kazanılan para, ciddi anlamda dudak uçuklatıyor.

Para kazanmak isteyen kişilerin uğrak platformlarından bir tanesi de YouTube. Hatta YouTube'a içerik yükleyen kişiler için söylenen "YouTuber" kelimesi, son yıllarda herkesin diline dolanmış durumda. "Ryan ToysReview" isimli bir YouTube kanalı da çocuklara yönelik içerik üreten kanallardan bir tanesi. Kanalın sahibiyse sadece 7 yaşındaki Ryan Kaji isimli küçük bir çocuk.

Ryan ToysReview

Bu sevimli ufaklığın YouTube'daki olayı, akranları için oyuncak kutu açılışları ve denemeleri yapmak. Hesap şu an için Ryan'ın anne ve babası Shion ve Loann Kaji tarafından yönetiliyor. İşin belki de en etkileyici yanıysa bu küçük çocuğun 21 milyon abonesi olması. Bu takipçi sayısı Ryan ToysReview'in, Türkiye'nin en çok takipçi sayısına sahip olan YouTube kanalı "netd müzik"ten bile fazla takipçisinin olduğu anlamına geliyor. Üstelik bu YouTube kanalının 2018 yılındaki kazancı 22 milyon dolar.

Ancak şu sıralarda küçük çocuğun başı, YouTube içerikleriyle dertte. Bunun nedeniyse ABD Federal Ticaret Komisyonu'na yapılan bir şikayet. Komisyona sunulan dilekçeye göre küçük Ryan, çeşitli sponsorluk anlaşmalarıyla tanıttığı oyuncakların aslında "reklamını" yapıyor. Dilekçede yer alan bilgilere göre oyuncak üreticileri, Ryan'ın ürünlerini tanıtması için çeşitli anlaşmalar yapıyorlar ve bu sayede "ürün yerleştirme" yöntemi kullanılarak reklam yapılıyor.

Ryan Kaji

Ryan ToysReview kanalına ait videolar, genelde yaşı çok küçük olan çocuklara hitap ediyor. Şikayet dilekçesinde yer alan bilgilere göre 5 yaşındaki çocukların bu ürünlerle ilgili makul kararlar alması mümkün değil bu yaştaki çocuklar, yeni oyuncaklara karşı savunmasız bir pozisyondalar.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ryan'ın babası Shion Kaji, YouTube'un hizmet şartlarını bildiklerini ve yapılan güncellemeleri yakından takip ettiklerini söyleyerek, sponsorlu olarak gönderilen ürünlerin çoğunda belirtilen kurallara uyduklarını belirtti ve suçlamaları kabul etmedi. Baba Kaji'ye göre takipçilerin mutluluğu kendileri için çok büyük bir önem arz ediyor.

Bazı ABD Federal Ticaret Komisyonu yetkililerine göreyse YouTube'un koşulları yeterince sert değil ve kurallardaki boşluklar, kanal sahipleri buldukları sistemsel açıkları kullanmayı çok iyi biliyorlar.

ABD Federal Ticaret Komisyonu yetkilileri, önlerindeki şikayet dilekçesiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Komisyonun, yaşanan bu durumun kurallara aykırı olduğu kararına varması halindeyse hem YouTube hem de Ryan ToysReview para cezası alabilir.

Kaynak : https://www.euronews.com/2019/09/10/hit-youtuber-ryan-toysreview-accused-deceiving-kids-watching-sponsored-content-n1052006
22
7
5
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
7
5
0
0