7000 Yıl Önce İşlenen Bir Toplu Katliamın, Günümüzde Ortaya Çıkarılmış Kan Dondurucu Detayları

45
13
8
3
3
Bir inşaat kazısında ortaya çıkan bir toplu mezar, geçmişte yaşanan olaylar ve cinayetler hakkında inanılmaz detaylarıyla okuyanların tüylerini diken diken ediyor.

Bundan yaklaşık 7000 bin yıl önce acı bir şekilde katledilen dokuz kişinin cesetleri, antik bir tarım yerleşkesinin çevresine kazılan mezar içerisinde bilim insanları tarafından ortaya çıkarıldı. Yapılan araştırmalarda bu kişilerin o bölgeye gelen yabancılar ya da savaş esiri oldukları tahmin ediliyor.

İnsanlığımızın geçmiş tarihinde onlarca hatta yüzlerce toplu katliam olayı tarihin tozlu raflarındaki yerini bir insanlık ayıbı olarak almış durumda. Tabi bu cinayetler tarih tarafından sadece bilinenleri. Bu işin birde hiç duyulmamış, görülmemiş olanları var. Dünya tarihine baktığımız zaman insanlığın aktif şekilde yaşamını sürdürdüğü dönemlerde birçok Neolitik çağ kurbanı görüyoruz. 2013 yılında Almanya’nın Halberstadt şehrinde yapılan bir inşaat kazısında ortaya çıkan toplu mezar, diğerlerinden farklı olan bazı unsurlar içeriyor.

İnşaat kazısında orta çıkan talihsiz kişilerin kemikleri, Saksonya-Anhalt Hazine Yönetimi ve Arkeolojisi Resmi Dairesi’nde çalıştığı dönemlerde mezarı inceleyen ve araştırma çalışmalarında aktif rol oynayan Christian Meyer tarafından detaylıca incelenmişti. Meyer’in yaptığı açıklamada kurbanların o bölgeye gelen yabancılar oldukları ve kökenleri hakkında bir bilgi elde edilemediği belirtilmişti.

Peki, bu kişilerin buraya sonradan geldikleri ve oralı olmadıkları nasıl anlaşılmıştı? Doğrusunu isterseniz, teknolojinin nimetleri burada net bir şekilde görülebiliyor. Çünkü bulunan kişilere ait kemikler ve dişler izotop analizlerine tabi tutulduğunda, elde edilen diyetlerle oralı olmadıkları anlaşılabiliyordu. Zira o bölgede bulunan diğer sayısız iskelet kalıntılarında bu kurbanlarınkine benzer hiçbir izotop sonucu elde edilememişti.  

Meyer’in anlattığına göre keşfedilen mezar içerisinde bulunan cesetlerin sekiz erkek ve bir kadından oluştuğu, Neolitik dönemlerde toplu mezarlar söz konusu olunca bu durumun sıra dışı olarak nitelendirildiği belirtildi. O döneme ait diğer toplu mezarlardan olan Almanya’daki Schöneck-Kilianstädhen bölgesinde yer alan toplu mezarda toplam 26 kurban bulunuyordu. Bunlardan 2’si kadın, 11’i erkek ve 13’ü çocuktu.

Yapılan araştırmalarda bu kurbanların nasıl öldürüldüklerine dair çeşitli ipuçlarına da ulaşıldı. Diğer bölgelerdeki toplu katliamlar incelendiğinde cinayetlerin genellikle kafatasının tamamıyla yarılması sonucu yapıldığı kanısına varılıyor. Söz konusu olan mezarda ise bazı yaralanmalarının ötekilere oldukça benzer olduğu, kontrollü bir şekilde kurbanların başlarına ağır cisimlerle şiddetli darbe vurulduğu belirtiliyor. Yani söz konusu ölümler kontrollü ve bilinçli bir şekilde yapılmış.

Yine yapılan araştırmalarda mezarlara atılan cesetlerin düzenli bir şekilde bırakılmadığı, duruşları ve konumları itibariyle öldürülen kişilerin açılan mezara gelişi güzel atıldığı görülüyor. Meyer tarafından bu kişilerin nasıl öldürüldüğüne dair bazı tahminler söz konusu. Bunlardan ilki, kurbanların başarısızlıkla sonuçlanmış bir yağma girişiminden sağ olarak ele geçirilip öldürülmüş olması iken ikincisi ise bu bölgeye savaş esiri olarak getirilip daha sonra katledilmiş olabilecekleri yönünde.

Söz konusu cinayetler hakkında kesin bir bilgi verebilmek elbette mümkün değil. Burada elde edilen verilerin tamamı yapılan testler, incelemeler ve örnekler üzerinden yürütülüyor. Bununla birlikte söz konusu ölümlerin, o bölgedeki şiddetli çatışmalar ve cinayetlere iyi birer örnek olabileceği kanısı da var. Konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yürüten Edinburgh Üniversitesi’nden arkeolog Meaghan Dyer, bu bölgede daha önce bilinmeyen ve geniş çapta erkekleri hedef alan bir infaz olayına işaret ederek, tarih öncesi yaşam koşulları, sosyal durum ve kişiler arası şiddet hakkında toplu mezarın önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

45
13
8
3
3
Emoji İle Tepki Ver
45
13
8
3
3