Bir Türk Gencinde, 900 Milyonda Bir Görülen 3 Farklı DNA Bulundu

134
57
11
5
5
Bir Türk Gencinde, 900 Milyonda Bir Görülen 3 Farklı DNA Bulundu
2 yıl önce kendisine lösemi teşhisi koyulması sonrasında 17 yaşındaki Dolunay Deniz'e ablasından ilik nakli yapıldı. Bu süreç sonrası yaşananlarsa kendisinin Türkiye'de ilk, dünyada ise 6-7 kişide görülmüş bir özelliğe sahip olduğu ortaya çıkardı.

Henüz 17 yaşındaki Dolunay Deniz'de 900 milyonda bir görülen bir durum var. Kanında, karaciğerinde ve saçında farklı DNA özellikleri taşıyan Deniz, bu konuda dünyadaki nadir insanlardan bir tanesi. İki yıl önce lösemi teşhisi konulan ve bununla mücadele eden Deniz'in vücudunda, dayısının ve ablasının DNA'sı bulunuyor.

Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç. Dr. Müge Gökçe ise bu durumu şöyle açıklıyor: "Nakilden bir ay sonra karaciğerde ilik savaşı olduğunu gördük. Yani ablanın hücreleri Dolunay'ın karaciğeriyle savaşıyordu. İlaç tedavisi uyguladık ama hepsine yanıtsız kaldı. Literatürde böyle bir olay yok. O yüzden bunu tıp literatürüne geçirmek istiyoruz. Türkiye'de ilk ve dünyada ise 6-7 bu çeşit vaka var."

3 ay önce dayısının karaciğerinden bir parça nakledilen Dolunay Deniz, bu 3 farklı DNA ile sağlıklı bir genç olarak hayatına devam ediyor. Ancak Deniz'in 3 DNA'nın birbiriyle savaşmaması için ömür boyu ilaç tedavisi görmesi gerekecek.

134
57
11
5
5
Emoji İle Tepki Ver
134
57
11
5
5