AB Komisyonu, 4 Teknoloji Şirketine Daha 130 Milyon Dolar Ceza Verdi

16
5
1
1
1
Tekelleşme karşısında sert bir tutum sergileyen Avrupa Birliği Komisyonu, perakendecilerin satış fiyatını etkileyen ve ürünlerini satmasına engel olan Asus, Denon Marantz, Philips ve Pioneer’a toplamda 130 milyon dolar para cezası kesti.

Kısa süre önce dünyanın en önemli teknoloji markalarından biri olan Google’a 5 milyar dolar ceza vererek tekelcilik karşısındaki sert tutumunu açık bir şekilde gösteren Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, bugün yayınladığı açıklama ile de Asus, Denon Marantz, Philips ve Pioneer’a adeta ceza yağdırdı. Dört şirketin toplam ödeyeceği ceza 130 milyon doları aşıyor.

Tayvan menşeli teknoloji şirketi Asus, Almanya ve Fransa’daki çevrimiçi perakende mağazaların ürün fiyatlarına karıştığı ve ürün satışını engellediği için suçlu bulunurken,  Denon Marantz da Avrupa’da satışa sunulan ürünlerinin fiyatlarını diğer pazarlarda olduğundan daha yüksek seviyede tuttuğu için suçlu bulundu.

Hollandalı ev elektroniği markası Philips, çevrimiçi mağazaların fiyatlandırma politikasına karıştığı ve ürün satışlarını engellemekle tehdit ettiği için suçlu bulundu. Pioneer ise 12 Avrupa Birliği üyesi ülkede ürünlerini istediği fiyattan satmayan perakendecilere ürün satmayı reddettiği için suçlu bulundu ve cezaya çarptırıldı.

Tüm şirketler işledikleri suçları kabul ettiler ve AB komisyonu ile iş birliği içine girdiler. Böylece tüm şirketlerin cezaları %40 ile %50 oranında indirildi. Asus, 74.4 milyon dolar ceza ödeyecekken, Denon Marantz 9 milyon dolar ödeyecek. Philips’in cezası 34,9 milyon dolar seviyesine çıkarken Pioneer 11,9 milyon dolar ile cezalandırıldı.

Kaynak : https://www.theverge.com/2018/7/24/17606702/asus-philips-pioneer-denon-price-fixing-fine-eu
16
5
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
16
5
1
1
1