Avrupa, Bu Gece Saatleri Muhtemelen 'Son Kez' Geri Alacak

26
5
4
2
0
Avrupa'da saatlerin son değişimlerinden biri yaşanıyor olabilir. Mart 2019’da Avrupa Parlamentosu, yılda iki kez saat değişikliklerine tamamen son verecek bir öneriyi onayladı. Üye devletler tarafından kabul edilir ve kanun haline gelirse bu, saatlerin Mart veya Ekim 2021'de son kez değişeceği anlamına geliyor.

Öncelikle, ülkemizde saatlerin geri alınmayacağını belirtelim. Avrupa saatine göre otomatik ayarlanan dijital saatlerinize dikkat etmenizi öneriyoruz. Her yıl ekim ayının son pazar sabahı, bütün Avrupa aynı şeyi yaşıyor. İnsanlar, yatakta geçirdikleri ilave saatler sayesinde normalden biraz daha iyi dinlenmiş bir şekilde uyanıyorlar. Daha sonra belli yerlere bir saat erken gittikten sonra bu durumun farkına varıyorlar.

Eylül 2018’de Avrupa Komisyonu, tüm Avrupa Birliği’nde mevsimsel zaman değişikliklerine son verilmesi önerisini yayınladı. Teklifin, resmi olarak yasalaşmadan önce 28 AB üye ülkesinin her birinin devlet başkanlarından oluşan bir organ olan Avrupa Konseyi’nden geçmesi gerekecek. Böyle bir durumda, her üye devlete yaz döneminde (bu durumda son saat değişikliği Mart 2021'de olacak) veya kış saatlerinde (Ekim 2021'de son saat değişikliği olacak) saatin kalıcı olup olmayacağını seçecekler.

Saatlerin değişmesinin nesi kötü?

saat değişimi, biyolojik saati etkiliyor

Saatlerin değişmesi, sağlığınız için kötü olabilir. İnsanlarda alışkanlık yaratıır ve biyolojik saatimiz - ne zaman uykulu olduğumuzu, aç olduğumuzu veya tuvalete gitmemiz gerektiğini belirleyen 24 saatlik döngüler- uyku düzenimize yakından bağlı. Saatler değiştiğinde, bu durum biyolojik saatimizi bozuyor ve bizi her zamankinden daha fazla yorgun ve dikkatsiz yapıyor. Bunun özellikle ciddi sonuçları olabilir. Alabama Üniversitesi'nde yapılan 2012 tarihli bir araştırma, mart ayında saatlerin ileriye alınmasından sonraki günlerin kalp krizi geçirme riskinde yüzde 10'luk bir artışla ilişkili olduğunu buldu.

Ekonomiyi de kötü etkiliyor

ABD'de yapılan bir araştırma, RAND Corporation'ın yetersiz uykunun İngiltere ekonomisine yetersiz verimlilik ve hastalıktan dolayı yılda 50 milyar Euro maliyet getirdiğini söylüyor.

Halk bu konuda ne düşünüyor?

saat

Avrupa Komisyonu öneriyi belirlemeden önce, 28 AB ülkesinin hepsinden 4,6 milyon yanıt alan bir kamu istişare süreci başlattı. Bu, herhangi bir Avrupa Komisyonu halk danışmanlığında verilen en yüksek cevap sayısıdır. Vatandaşların yüzde 84'ünün iki yılda bir yapılan saat değişikliklerine son verme lehinde olduğu ortaya çıktı. Ancak tüm katılımcıların arasından İngiltere'den gelen insanların, değişiklikler hakkındaki görüşlerini paylaşma oranının en düşük olduğu ortaya çıktı. Alman nüfusunun yüzde 3.79'u istişareye katılırken, İngiltere vatandaşlarının sadece 0.02'si yer aldı. Oylama yapanların arasında, İngilizlerin yüzde 82'si zamanın değişmesini ortadan kaldırmak isterken Yunanlıların fikir sahibi olma yüzdeleri en düşüktü: yüzde 56'sı mevcut sisteme bağlı kalmayı tercih ettiklerini söyledi.

Bu kadar kötü bir fikirse, neden zaman değişiklikleriyle uğraşıyoruz?

saatler biyolojik saati etkiliyor

Her şey Birinci Dünya Savaşı'na kadar uzanıyor. Alman İmparatorluğu ilk olarak, Nisan 1916'da gündüz saatlerinde yapay ışığın kullanımını en aza indirmenin ve böylece yakıttan tasarruf etmenin bir yolu olarak saatlerin bir saat ileriye alınması fikrini ortaya koydu. İngiltere ve Fransa kısa süre sonra da buna uygun şekilde devam etti. Ancak Avrupa'nın çoğu, savaş bittikten sonra değişikliği kaldırdı.

İngiltere AB’den ayrılırsa ne olacak?

ingiltere için saat

İngiltere'nin AB'den ayrılırsa, isterse gün ışığından yararlanma saati kullanmaya devam etmesi serbest olacak. Ancak bu durum, İrlanda adasında Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti arasında bir saatlik zaman farkı ile sonuçlanmasına neden olabilir.

Kaynak : https://www.wired.co.uk/article/uk-clock-change-2019-daylight-savings-time
26
5
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
26
5
4
2
0