ABD, Ağ Tarafsızlığını Kaldırdı: Peki Bu Türkiye ve Dünya İçin Ne Anlama Geliyor?

635
23
10
7
6
İnternet hizmeti veren şirketlerin, eşitlikçi bir yaklaşımla fiyat belirlemelerini ve kullanıcıların verilerine erişim haklarını düzenleyen “ağ tarafsızlığı” ilkeleri, son 6 aydır devam eden tartışmalar sonucunda ABD’de kaldırıldı. Siyasi sınırların geçerli olmadığı internet dünyasında bu hareketin etkileri neler olabilir?

İnternet dünyasında bazı ülkeler, diğer ülkelerden daha etkili olurlar. Genelde güçlü olan ülkeler, internet teknolojisinin gelişmesini sağlayan üretimi yapan ülkelerdir. Mikroçipler, yeni nesil kablosuz bağlantılar için baz istasyonları gibi alanlarda faaliyet göstermek önemlidir. Aynı zamanda bu ülkelerdeki internet servis sağlayıcılarının iş modelleri, Türkiye gibi çoğunlukla kullanıcı konumda bulunan ülkelere de rehber oluşturur. 

ABD’de bulunan, servis sağlayıcıları arasındaki rekabeti düzenleyen, kullanıcıların verilerine erişimi kısıtlayan ve en önemlisi de adil faturalandırma ilkelerini getiren “Ağ Tarafsızlığı” ilkeleri, piyasaların düzenlemesi için örnek bir model. En azından son aylardaki tartışmalarla bu modelin ortadan kaldırılacağını öngörüyorduk. Daha önce de bu konunun küresel etkileri üzerine bir içerik hazırlamıştık. Bu tarz bürokratik süreç içeren olaylar, dalga dalga bütün dünyaya yayılabilirler.

Bugün yapılan oylamada Trump tarafından desteklenen Fedaral İletişim Komisyonu (FCC) genel başkanı Ajit Pai, ilkelerin kaldırılması konusundaki tavrını yineledi. Ayrıca ilkelerin kaldırıldığını açıkladı. Yani Ağ Tarafsızlığı an itibariyle ölmüş durumda. 

Peki şimdi neler olacak?

Facebook’a girmek için ekstra 5 TL, Instagram'a yüksek hızlarda bağlanmak için 10 TL, WhatsApp kullanmak için 5 TL, YouTube kullanmak isterseniz 10 TL gibi faturalandırma ya da ücretlendirme seçenekleriyle karşılaşabiliriz. Elbette bu durum ilkelere ilişkin bütokratik kararın, ABD’deki FCC’ye denk düşen Türkiye’deki BTK tarafından uygulanması halinde gerçekleşecektir. Zaten operatörler de ticari açıdan kendilerini avantajlı duruma getirecek bu karara itiraz etmeyeceklerdir.  

FCC’nin bu kararın mimarı olan genel başkanı Ajit Pai, ünlü telekom devi Verizon’un eski avukatlarından birisi. Yani uzunca bir süredir internet hukukuna ilişkin ortaya atılan mevzuatların hepsine hakim. Anlaşılan o ki internetin eşitlikçi yapısını bozmak, şirketlerin gelirlerini arttıracağı gibi bu tarihi süreçte Pai’ye de bir şeyler kazandıracak. 

Şimdi gözler ABD’de faaliyet gösteren internet servis sağlayıcılarında. Bakalım Nesnelerin İnterneti konusunda yeni bir çağa gireceğimiz 5G teknolojisi de kapıdayken, şitkerler yasalardan bağımsız bir şekilde müşterilerini karşılarına alacak mı, hep birlikte göreceğiz. 

Kaynak : https://www.pcgamer.com/net-neutrality-died-today-as-fccs-vote-to-repeal-rules-goes-into-effect/
635
23
10
7
6
Emoji İle Tepki Ver
635
23
10
7
6