ABD'li Kullanıcıların Çinli Uygulamalara Yaptığı Harcamalar Arttı

17
5
1
1
0
ABD'li kullanıcıların TikTok'un başının belada olduğu bir dönemde Çinli uygulamalara yaptığı harcamalar %65 arttı. ABD'de App Store ve Google Play Store'da en çok indirilen 100 uygulamanın 25'i Çinli geliştiricilere ait.

Geçtiğimiz hafta ABD, ülkemizde de oldukça popüler olan video paylaşma uygulaması TikTok’a milli güvenlik soruşturması açmıştı. Peki bunun nedeni neydi? Nedeni, Huawei’ye getirilen yasakla aynı: ABD, Çin şirketlerinin topladığı bilgiyi Çin hükümetiyle paylaştığını düşünüyor ve bu sebeple Çinli bazı şirketleri ajanlıkla suçluyor.

Ayrıca, TikTok’un sahibi olan Çinli firma Pekin ByteDance, 2018 yılında Musical.ly uygulamasını satın aldığında da ABD ile sorun yaşamıştı. ABD’nin iddiasına göre şirket, satın alımını onaylatmak üzere ABD’nin Dış Yatırım Komitesi’ne başvuruda bulunmamıştı. Bu yüzden de TikTok’un yaptığı satın alım şu anda izinsiz sayılıyor.

çinli uygulamalar

Ancak CNBC’nin yaptığı habere göre ABD’nin mobil mağazalarında Çinli uygulamalar oldukça fazla indiriliyor. Geçtiğimiz çeyrekte Çinli bir şirket tarafından geliştirilen uygulamaların toplamda 745 milyon dolar gelir elde ettiği bildirildi. Ayrıca Amerikalıların uygulamalara yaptıkları harcamalar bir önceki yılın aynı dönemine göre %65’lik bir artış yaşadı.

Aynı verilerin yer aldığı kaynağa göre Apple App Store ve Google Play Store’daki ilk 100 uygulama toplamda 3,43 milyar dolar hasılat elde etti. Ancak bu 100 uygulamadan 25’i Çin geliştiriciler tarafından geliştirildi. Bu sayı geçtiğimiz yıl 21 idi. 100 uygulamanın içinde yer alan 25 uygulamanın zirvesinde ise PUBG Mobile bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin hükümeti arasında süren ticaret savaşına ve Huawei’nin Varlık Listesi’ne eklenmesine rağmen Çinli uygulamalar ABD’de oldukça iyi iş yapmaya devam ediyor. Ancak bu durumun sebebi Amerikan kullanıcılarının, birçok uygulamanın Çinli geliştiriciler tarafından geliştirildiğini bilmedikleri olabilir.

Çinli geliştiriciler tarafından geliştirilen uygulamalar ABD’deki uygulamaların dörtte birini oluşturduğuna göre belki ilerleyen zamanlarda bu konuda da ABD’den bir hareket bekleyebiliriz. Ancak bu yalnızca zayıf bir tahmin, böyle bir şey yapmak oldukça riskli olsa da ABD’nin şu anki politikalarıyla ne yapacağı belli olmaz.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/Spending-on-Chinese-apps-in-the-states-rose-65-percent-year-over-year-during-Q3_id120290
17
5
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
5
1
1
0