ABD Mahkemesinden İnternetten Fotoğraf Bulup Kullanma Konusunda Emsal Sayılabilecek Karar

20
6
3
2
1
Birleşik Devletler'de bir federal mahkeme, internetten fotoğraf bulup ticari bir web sitede yayınlayan şirket hakkında 'adil kullanım' kararı verdi.

Virginia Federal Mahkemesi, pek çok fotoğrafçının duymaktan memnun olmayacağı emsal niteliği taşıyan bir karar verdi. Mahkemeye göre internette bulunan fotoğraflar, herhangi bir ticari web sitede fotoğraf sahibinden izin alınmadan kullanılabilir.

Peki bu karar nasıl verildi?

Fotoğrafçı Russell Brammer, kendisinin çektiği bir uzun pozlama Washington D.C fotoğrafını Kuzey Virginia Film Festivali web sitesinin ‘D.C’de Yapılacaklar’ sayfasında buldu. Brammer direkt olarak festivali düzenleyen Violent Hues Productions şirketine ulaşarak fotoğrafın kendisine ait olduğunu ve telif hakkı ihlali gerçekleştirdiklerini belirtti. Violent Hues konunun anlaşılması üzerine söz konusu fotoğrafı internet sitesinden kaldırdı.

Fakat Brammer fotoğrafının ticari bir amaçla kullanıldığını ve ciddi bir telif hakkı ihlali gerçekleştiğini düşünüyordu. Fotoğrafçı, telif hakkı ihlali nedeni ile mahkemeye başvurarak Violent Hues Productions’a dava açtı. Violent Hues ise bir adil kullanımın söz konusu olduğunu ve fotoğrafın ticari amaçlarla kullanılmadığını belirtti. Bu noktada mahkeme, Brammer’ın hiç de beklemediği bir karara vardı.

Virginia Federal Mahkemesi’ne göre Brammer’ın fotoğrafı yaratıcı değildi ve bir gerçekliği temsil ediyordu. Işık ve pozlama konusunda bir özgünlük söz konusu olsa da fotoğraf genel itibari ile gerçekte var olan bir konumun tam tasvirini içeriyordu. Ayrıca yine mahkemeye göre Brammer daha önce çeşitli internet sitelerinde söz konusu fotoğrafı yayınlamış ve herhangi bir telif hakkına tabi olduğuna dair bilgi vermemişti.

Mahkemeye göre Violent Hues, söz konusu fotoğrafı ticari bir internet sitesinde yayınlamış olsa da para kazanma amacıyla değil bilgilendirme amacıyla kullanmıştı. Ayrıca şirket fotoğrafın tamamını değil yalnızca bir bölümünü kullanıyordu. Şirketin fotoğrafı çevrimiçi ortamda bulmuş olması, telif hakkında tabi olduğuna dair bir ibare bulunmaması ve Brammer’ın ihtarından sonra fotoğrafın siteden kaldırılmış olması da yine Violent Hues’un adil kullanım çerçevesinde fotoğrafı yayınladığı sonucunu ortaya çıkaran çıkaran diğer unsurlar.

Mahkeme, Brammer’ın web sitede yayınlanan fotoğraf nedeni ile herhangi bir maddi zarar görmediğine ve Violent Hues’un bir telif hakkı ihlali gerçekleştirmediğine karar verdi. Tahmin edebileceğiniz gibi bu karar fotoğrafçıları pek memnun etmedi. Bazı kişilere göre ise mahkeme, fotoğrafların kopyalanmasının önüne geçerek ticari olmayan kullanımların önünü açtı.

Kaynak : https://petapixel.com/2018/07/02/court-rules-copying-photos-found-on-internet-is-fair-use/
20
6
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
20
6
3
2
1