ABD, Türkiye’ye F-35 Satmayı Reddetti: Peki Şimdi Ne Olacak?

191
49
20
6
6
ABD ve Türkiye arasında gerçekleşmesi beklenen F-35 satışları, ABD senatosu tarafından reddedildi. Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma silahlarının bu red kararında etkili olduğu söyleniyor. Bu anlaşma krizi NATO’ya kadar uzanabilir. Zira Türkiye’nin Rus savunma sistemlerine yatırımı artıyor.

Türkiye’nin son teknolojiye sahip hava donanmasına kavuşması için önünde iki yol var. Bunlardan ilki ABD’nin ürettiği F35’ler, diğeri ise Rusya’nın ürettiği Su-57’ler. Her iki uçak modeli de dünyanın en gelişmiş hava donanmalarının bir numaralı tercihi. Türkiye’nin öncelikli olarak müttefiği ABD ile yaptığı F35 satın alma girişimi, ABD senatosu tarafından reddedilince gözler Rusya ile gerçekleştirilecek ikinci bir anlaşmaya çevirildi. Bu anlaşma, NATO’nun bir tehdit olarak gördüğü Su-57 uçaklarını içeriyor. Türkiye’nin bir NATO üyesi olması, ortamı gerginleştiriyor. 

NATO ve dolayısıyla ABD, Türkiye’nin S-400 füze sistemleriyle başlayan Rusya anlaşmalarına tehdit gözüyle yaklaşıyor. Bunun üzerine Su-57 uçaklarının NATO tarafından “sessiz jet katili” olarak tanımlanması da ekleniyor. Başta ABD basını olmak üzere yabancı basın kaynaklarında Türkiye ve Rusya’nın savunma sanayi konusundaki sıcaklığı tehditkar olarak nitelendiriliyor.


F-35

Bilindiği üzere S-400 füze savunma sistemi, Moskova tarafından özellikle ABD menşeili savaş uçaklarını vurmaya yönelik geliştirildi. ABD’nin üst düzey savunma yetkilileri, Türkiye gibi diğer NATO üyesi ülkelerin Rusya ile anlaşma yapmasına karşı olduklarını yineliyor. ABD’ye göre NATO, Rusya’ya karşı koymak adına kurulan bir örgüt olduğu için, iki silah sisteminin aynı anda bir ülkede olması durumu krize neden oluyor. 

Türkiye’nin önündeki ikinci şans olan Su-57 uçakları, ABD ve Türkiye arasındaki gerilimi tavan yapacak bir adım olabilir. Aynı şekilde bu gerilim Türkiye ve NATO arasını da açacaktır. ABD basınında Su-57’nin, ABD tarafından üretilen F-22 ve F-35’e doğrudan rakip olarak lanse edilmesi, söz konusu gerilimlerin dünya kamuoyuna yansımalarını da kolaylaştırıyor.


Su-57

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nıun geçtiğimiz günlerde F-35 alışverişi konusunda "İhtiyacım varsa, acil ihtiyacımı bir yerden karşılarım" değerlendirmesi, Su-57 uçaklarını satın almak konusunda o kadar da seçici davranılmadığını gösteriyor. ABD hükümetinin Türkiye’nin savunma sanayi alışverişlerine karışarak NATO yoluyla tehdit oluşturduğu söylenebilir. 

Türkiye’nin S-400’lerden sonra Su-57 uçaklarını satın alması, ABD teknolojilerini kullanan NATO için bir kabus olarak nitelendiriliyor. 

Kaynak : http://uk.businessinsider.com/us-denied-turkey-f-35s-now-may-buy-russian-su-57-in-a-nato-nightmare-2018-6
191
49
20
6
6
Emoji İle Tepki Ver
191
49
20
6
6