ABD, Türkiye'ye Yapılacak F-35'lerin Satışını Durdurdu

135
24
8
5
5
Birleşik Devletler Temsilciler Meclisi ve Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi, F-35 uçaklarının Türkiye'ye teslimatını geçici olarak durdurma kararı aldı. Kararın bozulması için ABD Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzeleri satın almasına ilişkin ABD Kongresi'ne bir rapor sunması gerekiyor

Birleşik Devletler Temsilciler Meclisi ve Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi üyeleri, 717 milyar dolar değerindeki 2019 Savunma Bütçesi Yasası’nın son halini hazırladı. Yasaya göre Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemleri satın almasıyla ilgili resmi bir rapor sunulana kadar F-35 savaş uçaklarının teslimatları dahil olmak üzere birçok savunma sanayi ürününün Türkiye’ye sevkiyatı geçici olarak durdurulacak.

Komite üyelerinin uzlaşma sağladığı metne göre ABD Savunma Bakanlığı, söz konusu tasarı yasalaşmadan 90 gün önce Türkiye-ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir raporu Kongre’ye sunmak zorunda. Söz konusu rapor, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının askeri ilişkilere etkisi ve F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı sonuçlara dair değerlendirmeler içerecek.

Komite üyeleri tarafından hazırlanan uzlaşma metninin yasalaşması ve Türkiye'ye F-35 teslimatının tamamen durdurulması için söz konusu yasa tasarısının hem  ABD Temsilciler Meclisi tarafından hem de Senato tarafından onaylanması, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın da tasarıyı imzalaması gerekiyor.

Daha önce gerçekleştirdikleri açıklamalar nedeni ile Başkan Donald Trump ve ABD Savunma Bakanı James Mattis'in söz konusu sevkiyat durdurma kararına karşı olduğu biliniyor. Trump, kısa süre önce gerçekleşen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, satışın durdurulmasına karşı olduğunu açık bir şekilde belirtmişti. Bakan Mattis ise geçtiğimiz günlerde Kongre'ye yazdığı mektupta, Türkiye’ye F-35 teslimatının durdurulması yönünde bir adım atılmaması gerektiğini dile getirmişti.

135
24
8
5
5
Emoji İle Tepki Ver
135
24
8
5
5