Acımız Büyük: Kuyruklu Yıldıza İniş Yapan İlk Uzay Aracı Olan Philae’ye Elveda Vakti

0
0
0
0
0
Geçtiğimiz yıl ESA tarafından uzaya gönderilen uzay aracı Philae, görevini tamamlayarak sonsuz uykusuna geçti.

'67P Churyumov–Gerasimenko' kuyruklu yıldızı incelemesi için ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından bir yıl önce uzaya gönderilen ve kuyruklu yıldıza iniş yapan ilk uzay aracı olma unvanına sahip olan Philae’nin görevi sona erdi.

Yine Avrupa Uzay Ajansı tarafından geliştirilen robot uzay aracı Rosetta’dan ayrılarak kuyruklu yıldıza iniş yapan Philae’nin enerji kaynağı dün TSİ 12.00’da kapatıldı ve bu işlemin ardından Rosetta ile sağladığı tüm iletişim hattı kesilmiş oldu.

Bu kararın alınmasına sebep olan durum ise Philae’nin ESA’ya fazlasıyla enerji kaybı yaşatması. Görevin sürdürülebilir durumda olması için bu kararı almak zorunda kalan ESA, buradan tasarruf edilen enerjinin Rosetta’ya aktarılmasını sağlayacak.

Enerjisini yalnızca güneş panellerinden alan Rosetta’yla fırlatıldıktan 31 ay boyunca hiçbir iletişim sağlanamamış, pillerin tükenmesiyle 15 Kasım 2014’te uyku moduna geçen Philae’nin, kuyruklu yıldızın yüzeyinden topladığı organik moleküllerle ilgili Dünya’ya bilgiler göndermeyi başardığı açıklanmıştı.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0