Ağaçlandırma Çalışmalarına 'Hava Desteği': Drone'lar ile Ağaçlandırma İlk Meyvelerini Verdi

43
3
0
0
0
Myanmar’da ulaşılması zor noktalara tohum ekilmesi için drone kullanılması projesi meyvelerini vermeye başladı. Geçtiğimiz Eylül ayında dikilen ağaçların boyu 50 santimetreye yaklaştı.

Çağımızdaki en büyük problemlerden bir tanesi yeşil alanların azalması. Doğal yollarla havanın temizlenmesini sağlayan ağaçların sayısı gün geçtikçe azalıyor. Bu sorunla mücadele etmek için geliştirilen pek çok yöntem modern teknolojiden destek alıyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Myanmar’ın erişime uzak bölgelerinden olan Güney Yangon’da ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. İnsanların çalışmasının zor olduğu bu bölgeyi ağaçlandırmak için drone kullanıldı. İnsansız hava aracına yüklenen tohumlar, birer mermi gibi ateşlenerek toprağa ekildi.

Projede kullanılan drone'ları geliştiren Biocarbon Engineering’in kurucularından Irina Federenko, “Artık hangi türlerin hangi koşullarda ekilebildiğini biliyoruz. Şimdi ekim işlemlerimizi geliştirmek ve başarımızı tekrarlamak istiyoruz” diyor. Ağaçların gelişebilmesi için özel türler ve özel koşulların bir araya gelmesi gerekiyor.

Avustralya’daki terk edilmiş madenlerin bulunduğu bölgelerde de ağaçlandırma çalışmaları yapan şirket, Myanmar’da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Worldview Impact ile birlikte çalışıyor. Bu organizasyon, şu ana kadar 4 milyon ağaç dikti. Myanmar hükûmet de 6 milyon ağaç dikerek yeşillendirme çalışmalarına destek verdi. Ancak insan eliyle ağaç dikmek yeterli değil.

Drone'lar ilk olarak ağaçlandırılacak olan alanın üzerinde bir uçuş yaparak topoğrafik harita çıkarıyor. Daha sonra da bu veriler uydu verileriyle karşılaştırılarak ağaçları ekmek için en uygun konumlar belirleniyor.

Myanmar’da bulunan üç eyalette, yaklaşık 350 bin hektarlık bir alan ağaçlandırılabilecek durumda olsa da bu alanı elle ağaçlandırmak oldukça güç. Toplam alan açısından Rize şehrimizin tamamına yakın bir alan söz konusu. Bir hektarda 5.000 ağaç yetişebiliyor. Bu kadar ağacı elle dikmek pek mümkün değil. 10 drone ise teorik olarak günde 400 bin ağaç tohumu ekebiliyor.

Bölgedeki mangrov ağaçlarının yarısı çoktan kesilmiş durumda. Bu ağaçların eksikliği nedeniyle yılda 24 milyon ton karbondioksit atmosfere salınıyor. Normalde fırtınaları durduran bu ağaçların yokluğunda Myanmar, hortum ve kasırgalardan çok daha fazla zarar görüyor. Firma, ağaçlandırma işi için şirketleri sponsor hâline getirmeye çalışıyor ve görüşmeler şu anda devam ediyor.

Kaynak : https://www.fastcompany.com/90329982/these-tree-planting-drones-are-firing-seed-missiles-to-restore-the-worlds-forests
43
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
43
3
0
0
0