Airbus'un Balina Görünümlü Devasa Uçağı İlk Test Uçuşunu Başarıyla Gerçekleştirdi

15
6
4
3
0
İlk olarak şekli ile dikkat çeken Airbus uçağı, bir balina gibi şirin ve devasa görünüyor. Baluga XL adı verilen uçak, test uçuşunun ardından bugün başarılı bir şekilde kalktı.

Avrupalı havacılık devi Airbus, balinaya benzer yeni devasa uçağını daha önceden kamuoyu ile tanıştırmıştı. ‘Gökyüzünde bir balina’ olarak anılan ve Beluga XL adı verilen uçak, şirketin 1990’lı yıllardan bu yana hizmette olan taşıma uçağının daha büyük bir modeli olarak tasarlandı.

Dış görünümü ile balina şeklinde tasarlanan uçak, bugün 10 kişilik mürettebatı ile Toulouse’daki Airbus tesisinden saat tam 10:30’da kalktı. A330-743L Beluga XL, Beluga ST adı verilen eski modelinden altı metre daha uzun ve bir metre daha geniş şekilde tasarlandı. Bu sayede uçağın taşıma kapasitesi de %30 artış gösterdi.

51 tona kadar ağırlık taşıyabileceği belirtilen devasa uçak, 19 metre boyunda. Bu da yaklaşık olarak 6-7 katlı bir ev uzunluğunda diyebiliriz. Öte yandan Airbus’un tek hamlesi de Beluga XL değil. Şirket aynı zamanda beş yeni uçak daha geliştirmeye devam ediyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-airbus-fetes-flight-whale-sky.html
15
6
4
3
0
Emoji İle Tepki Ver
15
6
4
3
0