Akıllı Bir İnternet Kullanıcısının 3D Yazıcı ile Ürettiği Süper Ötesi Rover Platform

18
3
2
0
0
3D yazıcı teknolojisinin sahip olduğu gelişim, günümüzde tıptan savunma sanayisine, endüstriden eğitim alanına kadar birçok sektörde kendisini vazgeçilmez hale getiriyor. Fakat artık evlerimizde bunlara dahil.

Düşük maliyetli masaüstü 3D yazıcıları, bu baskı teknolojisinin daha rahat ulaşılabilir ve daha makul boyutlardaki özelliklerini temsil eden yönü olarak karşımızda. Artık bu tarz yazıcıları bulmak için herhangi bir maceraya atılmanıza gerek yok çünkü yapmanız gereken tek şey sipariş vermek ve beklemek. Bu konuda bir girişimde bulunan ve kendi kameralı keşif aracını yapan Nik Ivanov, internet aleminde oldukça ilgi uyandırmayı başardı.

Nik Ivanov, konuyu genel olarak ele aldı ve bu teknolojinin ufak tefek parçaları basmaktan ziyade bir sistemin tamamını yaratabileceğini fark etti. Daha sonra bazı elektronik cihazlardan ve M3 vidalarından yardım alan Nik, dört tekerlekli bir çekiş platformu inşa etmeyi başardı. Üstelik bu aracın kullanışlı olmaktan ziyade oldukça şirin göründüğünü belirtmek gerek.

Nik’in "Watney-4" adını verdiği bu yeni Rover platformun boyutu 120mmx190mm ebatlarında. Yani bu kadar büyüklükteki bir gövdeyi üretebilecek herhangi bir masaüstü 3D yazıcısı, kendi yürüyen kamera platformunuzu yaratmanız için rahatlıkla yetiyor. Nik, şanzıman dişlileri gibi bazı spesifik parçaların üretimi için PETG (3D yazıcılarda kullanılabilen ham maddelerden) ile tüm parçaları yazdırıyor. Çünkü bu malzeme gövdenin alt ve üst kısımlarını en detaylı ve dayanıklı şekilde üretilmesini sağlıyor. Nik, lastikler için ise TPU malzemeyi tavsiye etmiş fakat TPU yok ise herhangi bir yumuşak plastik ya da malzeme ile tekerleklerin etrafını sararak yumuşak bir lastik zemini elde edebileceğinizi belirtiyor.

Aracın içerisinde kullanılan malzemelere gelince. Bu Rover platformun ana merkezini Raspberry Pi Zero W çipleri yaratıyor. Birçok amaca hizmet edebilecek şekilde tasarlanan bu açık kaynaklı çipler, kullanıcılar için her açıdan fayda arz etmekte. Tabi söz konusu aracın yapımı için bu çip yeterli değil. Buna ek olarak çift dişli motorların arabirimlerini oluşturmak amacıyla L298N H çift motor sürücü kartı ve SainSmart kamera modülü ile birlikte eğim sağlayan bir servo motoru gerekiyor.

Sonuç olarak baktığımız zaman ortaya oldukça ilginç ama kullanışlı, emek isteyen ama karşılığını veren eğlenceli bir cihaz çıktığını görüyoruz. Belki de 3D yazıcı teknolojilerinin bu denli rağbet görmesinin ve yaygınlaşmasının nedeni, onun bu uçsuz bucaksız yeteneklerinin sınırı olmamasıdır. Zira buradaki tek sınır sizin hayal dünyanız.  

Kaynak : https://hackaday.com/2018/07/15/watney-a-fully-3d-printed-rover-platform/
18
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
18
3
2
0
0