Akıllı Telefon Sektörünün Çentikli Ekran Sorunu Ne Zaman Bitecek?

39
12
9
4
4
Apple'dan Huawei'ye birçok üretici, tam ekran tasarımlardaki çentiği ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Geçen yıl, herkes ekranın üst tarafındaki siyah çentiği görebilmesine rağmen Apple, iPhone X'u tam ekran tasarımı olarak seçmeye karar vermişti. Çentiği saklamak yerine benimsemek istediklerini belirttiler. Her ne kadar Apple benimsediğini söylese de tam ekran tasarımlarda, tümüyle ön yüzdeki öğelerin gizlenmesi için yıllardır çalışmalar yürütülüyor. Markalar ön yüzdeki öğelerin kapladığı alanları küçültebildi ancak halen "tam ekran" görünümüne ulaşılamadı.

Xiami'nin 2016'da piyasaya sürdüğü Mi Mix'de öğelerin saklanması fikrini benimseyip ekranın üstündeki kulak hoparlöründen kurtulup, telefon yuvasını aynı zamanda hoparlöre çevirdi. Gizliliğe dair endişelerin yanında tüm telefonun titreşimini sağlamak pratik olmadı. 

Essential daha farklı bir çözüm önerisiyle karşımıza çıktı. Geçen yılki Essential PH-1 cihazında ekranın üst kısmındaki küçük bir merkezi bölüme kamerayı, üst çerçevedeki küçük bir bölgeye de hoparlörü yerleştirdi. Huawei ise Essential'e benzer bir tasarımla hoparlörü ve sensörleri çerçeveye, kamerayı ise ekranın üst kısmına yakın bir deliğe yerleştiriyor. Sonuç olarak hala "tam ekran" bir öğe ile bölünüyor.

Duruma bakılırsa Apple bu senede ekranın üstündeki çentik ihtiyacını yok edemiyor. Yeni model iPad ve iPhone'larda tasarım ve büyüklük değişse de çentik büyüklüğü stabil kalıyor ancak çentiklerin gelecek senelerde küçültüleceği belirtiliyor. Apple, 2019 yılında çıkartacağı modeller için derinlik sensörlü kamera modüllerini daraltmaya çalıştığını söylüyor. Çıplak gözle görülemeyecek olan sensör, ön kamera ve hoparlörü gizleyebilecek bir tasarımın patenti var ancak bunu gerçeğe dönüştürmek bir hayli zor gibi görünüyor.

Kaynak : https://venturebeat.com/2018/07/20/the-smartphone-notch-is-a-hack-so-when-will-we-be-rid-of-it/
39
12
9
4
4
Emoji İle Tepki Ver
39
12
9
4
4