Akıllı Telefon veya Tablet Alırken SAR Değerlerine Dikkat Edin!

0
0
0
0
0
Mobil cihazlardaki radyasyon miktarını gösteren SAR değeri, sağlık açısından oldukça büyük önem taşıyor.

Dijitalleşen dünyayla birlikte yanımızda sürekli taşıdığımız akıllı telefonların ya da tabletlerin vücudumuza verdiği radyasyon miktarı, sağlığımız açısından önemli bir rol oynuyor.

Biz aslında her ne kadar dikkat etmesek de yüksek derecede radyasyon taşıyan akıllı telefonlar kronik baş ağrıları, görüş açısının daralması, beynin hasar alması, anne karnındaki bebeklerde kalıcı hasarlara yol açabilmesi ve vücudun dengesinin bozulması gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle herhangi bir akıllı telefon alırken bu akıllı telefonun SAR değerine de özenle dikkat etmeliyiz.

Kısaca SAR değeri nedir?

Akıllı telefonlarda vücudumuzun soğurduğu radyasyon miktarını belirten değerlere SAR (Spesific Absorption Rate) ya da Türkçe karşılığıyla Özgül Soğurma Oranı adı verilir. Bu değerin yüksek olması o cihazda radyasyonun fazla olduğunu, düşük olması ise radyasyon miktarının az olduğunu simgeler. SAR değerleri kafada ve vücutta olmak üzere iki farklı değerle belirtilir.

Ülkemizde SAR değeri konusunda Avrupa Birliği standartları baz alınıyor ve sağlık açısından 2 W/kg üzerinde SAR değeri taşıyan akıllı telefonların satışı yapılması ülkemizde yasaklanıyor. Ancak yine de konunun uzmanları, SAR değeri 1 W/kg’ın altında olan akıllı telefonların tercih edilmesini öneriyor.

Özellikle küçük yaştaki çocukların sürekli akıllı telefonla oyun oynamalarında da cihazın SAR değeri kritik nokta. Henüz gelişim çağındaki bir çocuk yoğun radyasyona maruz kaldığında hayatında kalıcı hasarlar meydana gelebilir.

Ancak gelişen teknolojiyle birlikte akıllı telefonlardaki radyasyon miktarlarının kontrol altına alınmış olması, telefon vücudumuzla ya da baş kısmımızla temas etmediği sürece pek fazla etkisi altında kalmamamızı sağlıyor.

Hangi markalar SAR değerine önem veriyor?

Aslında her markanın her modeli farklı bir SAR değerine sahip oluyor. SAR değerinde cihaz içinde kullanılan çeşitli donanımlar önemli bir rol oynuyor, bu konuda da hem donanımın güçlenmesi hem de SAR değerinin korunması şirketler için önemli bir sorumluluk.

2016 yılındaki amiral gemisi telefonlardaki SAR değerlerini baz alarak bir kıyaslama yaptığımızda özellikle Samsung, SAR değerlerini ideal seviyede tutmak için en yoğun çaba harcayan şirket gibi görünüyor. Aynı şekilde LG, Motorola, HTC ve Sony şirketleri de cihazlarındaki SAR değerlerini 0.x W/kg seviyesinde tutmaya çalışarak bu konuyu ciddiye alıyor. Apple ise zaman zaman uzmanların önerdiği sınır olan 1 W/kg’ın üzerine donanımı nedeniyle çıkmak zorunda kalsa da, yine ideal SAR değerini sağlayan şirketler arasında yerini alıyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0