Akıllı Telefonların Kullanıcılara Reklam Gösterme Stratejisinin Altındaki Korkunç Gerçek

37
24
4
3
2
Akıllı telefonlarda karşımıza çıkan reklamların nasıl oluştuğu eski bir Google çalışanı tarafından açıklandı. Yapılan açıklamalar 'telefonların dinleme yapması' konusuna göre çok daha ciddi.

Arkadaşlarınızla, eşinizle veya bir tanıdığınızla konuşurken bir plan yaparsınız. Bu planın ne olduğu o kadar da önemli değildir. Kimi zaman bir tatil, kimi zaman eğlenceli bir mangal organizasyonu kimi zamansa bir kamp. Konuşmanın ardından telefonunuzda dolaşmaya başlarsınız ve karşınıza planınızla ilgili ürünler, oteller gibi içeriklerin reklamları çıkar. Eğer bir akıllı telefonunuz varsa bu durumu en az bir kez mutlaka yaşamışsınızdır. Peki bu durumun sebebi nedir? Sürekli yanımızda bulundurduğumuz akıllı telefonlar bizleri dinliyor mu? Ya tüm konuşmalarımız birileri tarafından dinleniyor ve takip ediliyorsa? Böyle bir endişeniz varsa öncelikle telaşlanmayın. Çünkü böyle bir durum söz konusu değil ancak bu durumun sebebi birazcık daha ürtükücü gelebilir.

Eski bir Google çalışanı olan Tristan Harris, geçtiğimiz hafta gerçekleşen bir konferansta bu durumun sebebini açıkladı. Harris'in ifadelerine göre hiçbir şekilde dinleme yapılmıyor. Bu noktaya kadar güzel ancak şimdi duyacaklarınız biraz garip.

Voodoo bebeklerini duymuşsunuzdur. Bazı inanışlarda bu bebekler kullanılarak insanlara büyüler yapılır. Büyüyü yaptıran kişi bu bez bebeğe işkenceler eder ve üzerine voodoo büyüsü yapılan kişi bu işkenceyi hisseder. Yani siz bu bebeğin bacağına iğne batırırsanız, büyü yaptığınız kişi bacağında inanılmaz bir acı hisseder. Harris, konuşmalarınızın bir şekilde telefonlarla karşınıza çıkmasını bu voodoo bebeğine bağlıyor. Şöyle ki Facebook ve Google gibi platformlarda kişiye özel Voodoo bebekleri bulunuyor. Elbette fiziki anlamda değil. Platfomların kodlamalarında voodoo bebeği olarak isimlendirilen bir algoritma var. Bu algoritma sizin hareketlerinize göre şekilleniyor. Sizin yapmış olduğunuz tüm internet aramalarını kaydediyor. Bir süre sonra bu voodoo bebeği 'siz' oluyor. Yani aslında siz bu algoritmaya kendinizi anlatıyorsunuz. Zaman geçtikçe de bu algoritma sizi çok iyi bir şekilde tanıyor. İstediğiniz ya da isteyebileceğiniz şeyleri tahmin edebiliyor. Dolayısıyla yukarıda bulunan düşünceye ihtiyaç kalmıyor. Sizi neden dinlesinler ki? Sizi zaten sizden bile iyi tanıyorlar. "Dinleselerdi daha iyiydi." diyenleriniz olabilir. Haklısınız, en azından ne konuştuğunuza dikkat ederdiniz ya da akıllı telefonlardan uzak kalmak için bir sebep olurdu ancak bu yöntemle korunmanın bir imkanı yok.

Kaynak : https://qz.com/1609356/your-phone-is-not-recording-your-conversations/
37
24
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
37
24
4
3
2