Alaska’da Bir Sualtı Buzulunun Tahminlerden 100 Kat Hızlı Eridiğini Gösteren Video

16
5
2
1
0
Küresel ısınmanın buzullar üzerindeki etkisi, bizim hesapladığımızdan çok daha fazla olabilir. Yeni yayınlanan bir video, zaman içerisinde bir su altı buzulundaki erimeyi net bir şekilde gözler önüne seriyor. Bu erime, tahminlerden 100 kat hızlı gerçekleşiyor.

Alaska’da su altında bulunan bir buzul, daha önce tahmin edilenden 100 kat daha hızlı eriyor. Bu durumun sebebi olarak ise ortam erimesinin etkilerinin göz ardı edilmiş olması gösterilyor. 

Şu anda kullanılan metotlar genellikle boşalma-temelli olan erimelere odaklanıyor. Bu sistem, buzul yüzeyinde lokal olarak erime olması durumu olarak özetlenebilir. Araştırmacılar, yeni sonar teknikleri kullanarak yaptıkları incelemede suyun altındaki erimeyi de tam olarak gözlemleyebildiler. 

buzul

Araştırmayı, Oregon Üniversitesi’nden Okyanusbilimci Dave Sutherland ve ekibi gerçekleştirdi. Buzulun suya batmış olan kısmını gözlemleyebilmek için ekip çoklu sonar ışını kullanan bir tarama sistemi kullandı. Sistem, aynı bölgeyi Ağustos 2016 ile Mayıs 2017 arasında altı defa taradı. 

Araştırmacılar bu süreçte ayrıca denizin tuzluluk oranını, yüksekliğini ve buzuldan gelen akıntıyı da kontrol ettiler. Böylece ne kadar erime olduğunu hesaplayabilmelerini sağlayacak veriler topladılar. Bu verileri inceleyen araştırmacılardan Rebecca Jackson, önceki teorilerde tahmin edilenden 100 kat daha hızlı bir erime durumunun söz konusu olduğunu söyledi. 

Sonar tekniklerin kullanılmasıyla beraber dikey konumlu olan buzulların incelenmesi ve buzulların sınırlarının belirlenmesi daha kolay hale geliyor. Böylece araştırmacıların ellerine kazma kürek alıp buzulların okyanusla buluştuğu noktaya varana kadar kazmalarına gerek kalmıyor. 

erime

Araştırmacılar ayrıca bu çalışmalar sayesinde, buzul erimeleri konusunda doğru kabul edilen teorileri ilk defa alanda yapılan çalışmalar ile test edilmiş oldu. İncelenen buzul, okyanusların bir ya da iki derece ısınmasına buzulların nasıl tepki verdiğini görmek açısından önemli oldu. 

Araştırmacılar, teoriler ile gerçek sonuçlar arasındaki farkın temel nedeni olarak erime çeşitlerinden birinin gözardı edilmesini gösteriyor. Normalde 10 ila 100 kat daha az etkisi olduğu düşünülen ve bu yüzden ihmal edilen ortam erimesi, buzulun tamamını etkilediği için böyle büyük bir farka sebep oluyor. 

iklim değişikliği

Batı Antarktika buzullarının tamamen erimesi halinde su seviyesinin üç metreye kadar yükselebileceği kabul ediliyor. Bu da Shanghai, Londra, Florida, İstanbul gibi şehirlerin risk altında olması anlamına geliyor. 

Profesör Jackson, sonar tabanlı ölçüm sistemlerinin diğer buzulların incelenmesi ve daha net sonuçlar elde edilmesi için kullanılması konusunda ısrarlı. Deniz seviyesindeki artışın buzullarda saklı buz miktarına bağlı olduğunu belirten araştırmacı, daha gelişmiş çalışmalar yapılması gerektiğini söylüyor. 

Araştırmanın sonuçları, Science dergisinde yayımlandı. 

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7286315/Timelapse-reveals-underwater-glacier-Alaska-thats-melting-100-times-faster-forecast.html
16
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
5
2
1
0