Alınan Her Nefesin Acı Verdiği Dünyanın En Soğuk Noktası Bulundu

64
5
3
1
0
Amerikalı bilim insanları, dünyadaki en düşük hava ısısının -98 derece olduğunu ortaya koydu. Bu rekor seviyedeki soğuk Antarktika’nın kuzeyinde tespit edilirken, uygun şartların oluşması halinde ısının daha da düşebileceği vurgulandı.

Colorado Üniversitesi'nden bilim insanları, Antarktika'daki hava sıcaklığının hemen hemen -100 dereceye kadar düşebileceğini saptadı. Rekor seviyedeki soğuklara dair araştırmanın sonuçları, Geophysical Research Letters dergisinde yayımlandı.

Antarktika'da 2013 yılında tespit edilen en düşük hava sıcaklığı -93 derece olarak ölçülmüştü. Yeni rekor, eskisi gibi anakaranın doğusunda kırıldı. Bilim insanları, bu rekor seviyedeki sıcaklığı Antarktika'daki sıcaklık değişimlerini kaydeden uyduların parametrelerini analiz ederek ve neticeleri yer tabanlı meteoroloji istasyonları verileriyle doğrulayarak buldu. Ve şimdi, dünyanın en düşük hava sıcaklığı (resmen) -98 derece olarak kaydedildi.

Sibirya ve Alaska'ya göre çok daha soğuk

Araştırmacı ekipten Doyle Rice, "Hiçbir zaman bu derece soğuk bir ortamda bulunmadım ve umarım asla bulunmam. Orada her nefesin acı verdiği ve nefes alıp verirken boğaz ve akciğerlerin donmasını engellemek adına çok dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor. Oradaki hava, Sibirya'ya ya da Alaska'ya kıyasla çok daha soğuk" dedi.

Mars'ın kutup bölgelerinde açık bir yaz gününde hissedilebilir

Araştırma ekibinin başındaki Ted Scambos ise, "Böylesi bir hava sıcaklığı, Mars'ın kutup bölgelerinde açık bir yaz gününde hissedilebilir" şeklinde konuştu.

Bilim insanları, NASA'ya ait Terra ve Aqua uydularından gelen verileri ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin 2004-2016 yılları arasında gerçekleştirilen uydu ölçümlerini kullandı.

Araştırma neticesinde en ciddi sıcaklık değişimlerinin güney yarım kürede, Haziran-Ağustos ayları arasında oluştuğu anlaşıldı. - 90 derecenin altındaki hava ısıları ise söz konusu bölgede sürekli olarak ölçülüyor.

64
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
64
5
3
1
0