Almanya’da Yakıt Sorununu Kökünden Çözecek İlk Elektrikli Otoban Test Ediliyor

122
12
9
3
2
Almanya, Frankfurt şehri yakınlarında 10 km’lik bir pilot elektrikli otoban kurdu.

Elektrikli otomotiv teknolojileri, başta ABD ve Çin olmak üzere dünya genelinde büyük bir hızla gelişiyor. Ülkemizde de elektrikli otomtivlerle ilgili yatırımlar görmek sevindiriciyken, bir güzel haber de Almanya’dan geldi.

Almanya’nın Frankfurt şehrinde, elektrikli kamyon ve çekiciler için ilk "şarj otobanı" test edilmeye başlandı.

Siemens tarafından 2012 yılında fikir olarak ortaya atılan ve eHighway projesi kapsamında test ediliyor. Yolun en sağ şeridine trenlerde gördüğümüz şekilde elektrik kabloları döşeniyor. Kamyonun üzerine takılan özel bir aparat sayesinde ise araçlar düzenli olarak şarj edilebiliyor.

Gelecekte yolda kalma sorununu kökünden çözmesi beklenen yol sistemi, yerden şarj edilen yollara göre çok daha gerçekçi durması açısından da önemli. Şu an için Almanya’nın Frankfurt şehrinin yakınlarında 10 kilometrelik bir otobana pilot proje olarak yerleştirilen kablolar, eğer istenilen başarıya ulaşırsa ülkenin 4 bir köşesine yerleştirilecek.

Alman otobanlarında çekici ve kamyonların en az yüzde 30’unun elektrikli olması durumunda 6 milyon metrik ton CO2 salınımını engelleyeceğini belirten Siemens, eHighway üzerinde 100 bin km seyahat eden 40 tonluk bir çekicinin 20 bin euro yakıt tasarrufu yapacağını açıkladı. Bu ve benzeri teknolojiler şu sıralar büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Çok yakında yolların da daha akıllı bir sisteme geçtiğini göreceğiz.

Kaynak : https://www.cnet.com/roadshow/news/germany-ehighway-hybrid-trucks-electricity/
122
12
9
3
2
Emoji İle Tepki Ver
122
12
9
3
2