AMD’nin Anakartı, Yeni Nesil Navi Grafik Teknolojisinin İpuçlarını Veriyor

22
3
2
1
0
AMD'nin çıkaracağı yeni grafik donanımına dair resmi olarak çok fazla şey bilinmese de bazı sızıntılar ve oldukça güçlü tahminler bulunuyor.

AMD’nin yeni grafik donanımına dair bilinen az şeylerden bir tanesi yeni Navi mimarisi üzerine kurulacağı ancak çıkan sızıntı haberleri ve çıkarılan sürücüler, projeyi odak noktası haline getirmeye başladı. 7 nm işleme teknolojisi üzerine kurulan Navi, daha fazla ‘render’ gücüne ve daha yüksek verimliliğe sahip, ayrıca bu mimarinin Sony’nin PlayStation 5’inin GPU’sunda da kullanılacağı onaylandı.

Yeni teknolojiyle ilgili açıklanan resmi bilgi çok az. Tıpkı daha önce Vega’da olduğu gibi, yeni mimari pazara geç geliyor, bu sırada AMD’nin yol haritası ise yeni nesil belleklerin destekleneceğini işaret ediyor. AMD’nin yeni GPU’sundan da öte, geliştirmenin yeni fazı yeni nesil mimariyi gösteriyor.

Komachi Ensaka’dan PCB sızıntısına göre, yeni devre kartının tasarımı daha önce hiç görmediğimiz bir şekilde olacak. Sızdırıldıktan sonra silinen paylaşımda yer alan fotoğraf toplanan bilgiler, yeni teknolojiyle ilgili bazı bilgileri bizlere sunuyor. İlk olarak bellek tarafındaki pin konfigürasyonu, yeni AMD GPU’sunun GDDR6 modülleriyle eşleşeceğini doğruluyor. 16 GB (daha muhtemel 8 GB) bellek yeni çekirdekle eşleşecek, toplamda 348 GB/sn ya da 448 GB/sn’lik bant genişliği de oldukça muhtemel gözüküyor.

Fotoğrafların gösterdiğine göre, soğutma olayı tek bir pervaneyle gerçekleştirilecek. AMD’nin geleceği düşündüğü kart çift DisplayPort desteği sunarken HDMI ve VR başlıklar için USB-C VirtualLink destekleri de bulunacak.

Komachi Ensaka’nın tahminleri ve AMD’nin var olan 7 nm Radeon 7’leri hakkındaki bilgisi gösteriyor ki yeni silikonun boyutları 200-230 milimetrekare olabilir. Ayrıca çekirdek saat sıklığı ve sürücü verimliliği gibi faktörlerle birlikte kartın oyun performansında düşme olacak gibi gözüküyor. Tabii Navi’nin daha çok fiyat/performans vaatleri sunduğunu da unutmamak gerekiyor.

Kaynak : https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2019-amd-navi-next-gen-graphics-pcb-leak
22
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
3
2
1
0